Skip to main content

 

Elfogadták a megállapodást a párizsi klímacsúcson. Úgy is összegezhetnénk a valamivel több, mint 2 hete tartó tárgyalási folyamatot, hogy éppen ideje volt már.

Percekig tartó taps, ujjongás és ováció követte a Párizsi Megállapodás bejelentését szombat este fél nyolc előtt pár perccel Párizs Le Bourget expó épületében a COP21 plenáris termének záróülésén, írja az Eurológus.

hirdetés

Lényegét tekintve a megállapodás három pontot foglal magába:

  1. Az átlaghőmérséklet emelkedése nem lépheti túl a 2 Celsius fokot, ugyanakkor törekedni kell arra, hogy a maxium 1.5 fokon belül maradjon.
  2. 2020-ig minden országnak klímatervet kell elfogadnia, melyet 2023-tól ötévenként ellenőriznek, illetve felülvizsgálnak.
  3. Évi 100 milliárdos támogatásra jogosultak azok a szegényebb országok, melyek enélkül nem tudnának megfelelően alkalmazkodni a változásokhoz.

Jó, de mi a végső cél? Vagy legalább merre felé viszi a Párizsi Megállapodás a világot?

Az évszázad közepe utánra a korábbi változata a megállapodásnak azt vállalta, hogy “azon dolgozik majd, hogy elérje az üvegházhatású gáz semlegességet”. Ez annyit tesz, hogy annyi, mindenekelőtt CO2-t juttat a bolygó légkörébe az emberiség, amennyit a Föld bioszférája - erdők és tengerek mindenekelőtt - képes természetes úton semlegesíteni. A végső szöveg ezzel szemben úgy fogalmaz, hogy az emberiség által okozott kibocsátás kerüljön egyensúlyba a Föld természetes abszorpciós kapacitásával 2050 utánra. Ez a megfogalmazás vélhetően a kőolajfüggő gazdaságok meggyőzésére jött létre a szakértők szerint.

Ez azt jelenti, hogy jelentős szén, földgáz és kőolaj készletek maradnak majd a Föld felszíne alatt?

Pontosan, a lényegében a mai szénhidrogén alapú világrend végét hozza el a megállapodás, mely ma az olajvállalatok, szénégetők és gázkitermelőket óriási hatalommal ruházza fel, lassan átalakul majd, miközben az újraosztott energetikai “torta” a jelenleginél nagyobb energiapiacot eredményez majd.

Az egyezmény teljes szövege ide kattintva érhető el.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5