Skip to main content

 

Nagyszabású nemzetközi klímavédelmi konferencia kezdődik hétfőn a németországi Bonnban, a tíznapos tanácskozás témája az éghajlatváltozás megfékezését célzó erőfeszítések nemzetközi összehangolásáról szóló, 2015-ös Párizsi Megállapodás végrehajtása.

A hivatalosan az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 23. éves ülésének (COP 23) nevezett tanácskozás az eddigi legnagyobb németországi kormányközi konferencia. A tanácskozáson 195 ország küldöttsége vesz részt több mint húszezer szakemberrel és politikussal, és a kormányok delegációi mellett nagyjából 500 civil szervezet képviselői követik a tárgyalásokat megfigyelői státuszban.

hirdetés

A soros elnöki tisztséget a Fidzsi-szigetek töltik be, és mivel a Csendes-óceáni szigetállam nem tud megrendezni egy ekkora konferenciát, Németország átvállalta a feladatot. A tanácskozást azért rendezik Bonnban, mert ott működik az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) titkársága. A november 6-tól 17-ig tartó konferencián a párizsi klímaegyezmény végrehajtását szabályozó előírásokról tárgyalnak.

A hétfői megnyitó után az első szakasz a szakértői szintű megbeszéléseké, az utolsó napokban pedig több vezető politikus is felkeresi a konferenciát, köztük Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő.

A világszintű törvény végrehajtása

A Párizsi Megállapodás olyan, mint egy "világszintű törvény", amelyhez még ki kell dolgozni a végrehajtási rendeletet - magyarázta a napokban Barbara Hendricks német környezetvédelmi miniszter az ARD országos köztelevíziónak. 

A párizsi klímaegyezmény fő célkitűzése, hogy a Föld légkörének középhőmérséklete ne növekedjen 2 Celsius fokot meghaladó mértékben az iparosodás előtti szinthez képest. 

A cél teljesítéséhez az egyezmény részesei nemzeti, tagállami vállalásokat tesznek a felmelegedést okozó, úgynevezett üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről. Az egyezmény részletszabályaiban így mindenekelőtt azt kell rögzíteni, hogy miként kell mérni a kibocsátáscsökkentést és hogyan kell beszámolni a vállalások teljesítéséről.

A bonni konferenciától nem várható nagyszabású, látványos eredmény, a szabálykönyvet majd csak a lengyelországi Katowicében 2018 decemberében megrendezendő COP 24-en fogadják el. 

Név nélkül nyilatkozó német kormányzati tisztségviselők szerint a legnagyobb eredmény az lenne, ha Bonnban sikerülne megőrizni a Párizsban 2015-ben kialakult együttműködő légkört, elkészülnének a szabályok első, vázlatos tervezeteivel, és sikerülne elkerülni, hogy visszatérjen a Párizs előtti évek hangulata, amelyben a klímavédelemről folytatott nemzetközi tanácskozások sokszor áskálódással és parttalan vitákkal teltek.

Minden idők leginkább környezetbarát konferenciája

A német szervezők szinte egy új városrészt építettek fel Bonnban a konferenciára. Ez két fő részből áll, az egyikben a hivatalos tárgyalásokat folytatják, a másikban pedig a kísérő rendezvényeket, több száz bemutatót, kiállítást, vitát és pódiumbeszélgetést. A két terület között felépítettek egy 20 méter magas modellt a Földről. A Climate Planet nevű építmény egy planetáriumra hasonlít, a belsejében kiállításokkal, filmvetítésekkel mutatják be a globális éghajlatváltozás hatásait. Az építményt bárki felkeresheti, belépőjegy nincsen, de várhatóan sokat kell majd várni, mert már több ezer német iskolai csoport foglalt időpontot.

A szervezők minden idők leginkább környezetbarát konferenciáját akarják megrendezni.

Így például a tanácskozás helyszíne és a bonni belváros között elektromos hajtású buszok közlekednek majd, és 600 ingyenesen használható kerékpárt is üzembe állítanak, a küldötteknek pedig többnyire a régióban termelt és kizárólag bio élelmiszerből készített ételeket szolgálnak fel, s mindenki kap majd egy kulacsot, aminek révén több millió műanyag pohár használatát lehet elkerülni.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5