Skip to main content

 

Az emberiség egyik legfontosabb építménye, a Spitzbergák Nemzetközi Magbunker nemrég ünnepelte tíz éves fennállását, ám a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a létesítmény komoly veszélyben van az éghajlatváltozás miatt.

A világ legészakibb területén található a Spitzbergák Nemzetközi Magbunker, azonban a kutatók komoly bajban vannak, mivel az éghajlati viszonyok sokkal gyorsabban változnak a jósoltnál.

hirdetés

Tavaly szivárgás is volt a létesítményben, mert az építéskor nem számoltak azzal, hogy az eddig csontkeményre fagyott talaj bármikor is kiolvadhat.

A magokat mesterségesen tartják mínusz 18 fok alatt, 100 méterrel egy hegy belsejében, a bejáratot pedig hat acélajtó őriz.Norvégia 20 millió dollárt költ a létesítmény biztosítására és fejlesztésére. A világ növényi génállományát ide gyűjtik az Élelmezési és Mezőgazdasági Növényi Genetikai Forrásokról szóló nemzetközi szerződés alapján.

Az éghajlatváltozás miatt rendkívüli szükség van új növényfajták gyors kifejlesztésére, ugyanis a bolygó éghajlata gyorsabban változik, mint maguk a növények"– nyilatkozta a Bloombergnek Aaslaug Marie Haga, a Crop Trust nonprofit szervezet igazgatója.

A magtár a NordGen északi magbank égisze alatt működik, összesen 74 intézet rendelkezik letéttel, és csak azok férhetnek ezekhez, akik maguk is küldtek be növényi magokat. Édekes kivételt jelent  azonban Kína. Az ázsia ország nem nem írta alá az egyezményt, viszont létrehozta saját magbunkerét.

A Crop Trust szerint a biológiai sokféleség megőrzése helyi szinten kezdődik, ezért ennek bővítéséhez növelni támogatói alapjukat, mégpedig 285 millió dollárról 850 millió dollárra. A kezdeményezés legnagyobb támogatói az Egyesült Államok, Németország és Norvégia, de most már egyre több magánvállalkozás is adományoz erre pénzt.

Fel kell készülnünk az ismeretlenre"– mondta Jon Georg Dale, a norvég élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter.

A vállalkozások egyre inkább tisztában vannak a biológiai sokféleség elvesztésének problémájával, - fogalmazta meg Ann Tutwiler, a Bioversity International globális kutatócsoport vezetője.

„Annyi magot tárolhatunk, amennyit csak akarunk, de ezek idővel megromlanak, nem lesznek képesek alkalmazkodni az időjárás változásokhoz" – fejtette ki Patrick Mulvany, biológiai sokféleséggel foglalkozó mezőgazdasági szakember és tanácsadó a Magbunker tizedik évfordulójának ünnepségén.

Az esemény alkalmából a génbankok a világ minden tájáról új magokat helyeztek el, így már egymillió mag áll rendelkezésre rizsből, kukoricából, afrikai tojásgyümölcsből, valamint lencséből – Mulvany szerint további kétmillióra lenne szükség.

A Magbunkerben azonban nemcsak az élelmezésre gondolnak, az írek ugyanis árpamagokat is elhelyeztek, hogy biztosítsák az ír whiskey hosszútávú fennmaradását.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: GLOBAL CROP DIVERSITY TRUST

TOP 5