Skip to main content

Le Havre-ban egyetemisták laknak a konténerekben Ki akarna konténerben élni vagy dolgozni? Rideg, egyhangú és minden olyan szögletes, kicsi és nyomasztó. Vagy mégsem? Magyarországon nem éppen elterjedt ez az építkezési forma, ellentétben a világ számos más pontjával. De mit is lehet kihozni egy konténerből, ha nem áruszállításra használjuk?

A konténerek 1956 óta a szállítmányozás nemzetközi „mértékegységei” – egy hagyományos konténer 2,44 méter széles, 2,59 méter magas és 6,06 vagy 12,192 méter hosszú. Mintegy 30 millió úszkál belőlük a világ tengerein. De ma már nem csak áruszállításra használják őket, a konténerépítészet önálló ággá fejlődött ki.

A világ különböző részein lakóházak, társasházak készülnek konténerekből, hajléktalanok vagy természeti katasztrófa sújtotta emberek lakhatási problémáit próbálják így megoldani. Lehet belőle raktár, iroda, nyaraló, híd, sőt még obszervatórium is. Hogy mennyire sokoldalú lehet egy konténer, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az a 2011-ben megrendezett kiállítás Düsseldorfban (NRW-Forum), amelyen több mint 100 példát mutattak be arról, mire is jó egy konténer. Egy-egy példa arra, mit építsünk belőlük.

Lakóház

Skócia nyugati partjainál 20 hektáron terül el a Cove Park művészeti negyed. 2002-ben a művészek elszállásolása érdekében 6 konténerből 3 különálló lakrészt építettek, The Cubes, azaz Kockák néven. A Loch Long-ra néző konténerek összerakásánál a természetesség volt a legfontosabb, ezt a hatalmas üveg tolóajtók és a vízre nyúló terasz is biztosítja. A kockák olyan sikeresek voltak, hogy 2006-ban további hatot raktak össze belőlük.

Kollégium-negyed
 
A Cattani Architects Cité A Docks projketje Le Havre-ban egyetemisták lakhatását oldja meg. A 100 apartman mindegyikét konténerekből építették. A 4 emeletes komplexumban minden stúdió 24 m² nagyságú, van benne külön fürdő, konyha és ingyen wifi is.

Hotel

A Yasutaka Yoshimura Architects nevéhez fűződő Bayside Marina Hotelt 2009-ben adták át, Yokohama partjainál található. Különlegessége, hogy az egyes konténereket véletlenszerűen helyezték el, így minden szállóvendégnek más kilátása nyílik az öbölre. A konténereket Thaiföldön gyártották és Japánban szerelték össze. Két konténer alkot egy egységet, a földszinten van a nappali és fürdő, az emeleten pedig a hálószoba.

Szórakozóhely
 
És hogy magyar vonatkozása is legyen a posztnak, meg kell említeni a Parkot, mely a Dinamo Építészcsoport Kft. tervei alapján készült és idén májusban nyílt meg. Budapest egyik legújabb és legnagyobb szabadtéri szórakozóhelye ugyan nem a Duna közvetlen szomszédságában van (Rákóczi híd pesti hídfője), de jó példa arra, hogy bulizni is lehet egy konténerben. A komplexum 11.000 m²-en terül el és majd’ 180 konténert használtak fel a kialakításához, ezek egy része iroda, mosdó, többségük viszont partihelyszín.

Kilátó

Ráadásként egy dél-koreai projekt, az AnL Studio konténerkilátója, nézhetjük belőle az eget és a vizet is. Az Incheonban található OceanScope 5 konténerből áll, melyek mind más magasságban vannak és más irányba néznek. És biztos, ami biztos, oldalra is csináltak kémlelőnyílásokat.

Forrás: http://vizpartifejlesztesek.blog.hu/2012/12/04/elet_a_kontenerben

TOP 5