Skip to main content

 

A klímaváltozás mára akkora problémává vált, hogy szélsőséges megoldási javaslatokat kíván. Egy amerikai kockázati tőkekezelő vállalkozás ezért most sótalan óceánvízzel árasztaná el a Szahara sivatagjának a felét.

Visszafoghatnák az éghajlat egyre gyorsuló változását

Drasztikus javaslattal állt egy szilíciumvölgyi kockázati tőkekezelő vállalkozás, az Y Combinator, hogy megállítsa a globális felmelegedés világszerte tapasztalt, egyre szélsőségesebb hatásait.

hirdetés

Azt mondják, hogy az éghajlati változások miatt kialakult anomáliákat egy kísérleti jellegű megoldással kezelnék. Megdöbbentő javaslatuk a sivatag elárasztását tárja a nyilvánosság elé, amely szerintük a "hasznos algák elszaporodásával" csökkenthetné az atmoszférában az üvegházhatást okozó gázok káros hatásait, írja az nbcnews.com. És bár a vállalkozás elismerte azt is, hogy az ötlet kockázatos és egyáltalában nem biztosak a sikerében, mégis úgy gondolják, hogy egy ehhez hasonló, megfelelően kivitelezett és jól megtervezett erőfeszítéssel visszafoghatnák az éghajlat egyre gyorsuló változását.

Szakértőik azzal érvelnek, hogy némi politikai akarattal és elegendő monetáris hozzájárulással egy olyan terv valósulhat meg, amely segíthetne megoldani ezt a régóta fennálló problémát.

Több mint másfél millió hektár földet árasztanának el

Az Y Combinator szakértői szerint a felgyorsult klímaváltozás néha extrém megoldási alternatívákat kíván.

Mi nem a tiszta nyereségre törekszünk elsősorban és nem is a profitra fókuszálunk, hanem tenni szeretnénk a bolygónk jelenéért és jövőjéért"

– mondta az NBC Newsnak Greg Rau, a Kaliforniai Egyetem tudósa, aki segített az Y Combinator csapatának az ötlet megfogalmazásában és kidolgozásában. – „A terv megvalósításához elsőként további kutatásokra és az ötlet továbbfejlesztésére van szükség, hogy aztán továbbítani tudjuk azt kormányzati szintekre."

Az Y Combinator által megfogalmazott projekt 1,7 millió hektár száraz talaj vízzel való feltöltésére tesz javaslatot, kétméteres mélységben.

Veszélyeztethetik a sivatagok biológiai sokféleségét

A szakemberek a cél eléréséhez a tervek szerint óceánvizet szivattyúznának fel, majd mindezt egy elektromos hálózat segítségével sótalanítanák. A vállalat úgy véli, hogy egy ilyen mértékű projekt megvalósítása több mint ötven billió dollárba (14 292 milliárdszor millió forintba) kerülne. Ez a csillagászati összeg szinte megegyezik az egész bolygó gazdasági termelékenységének a felével.

Meg kell jegyeznünk, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelemben a sivatag elárasztásának elképzelése nem túl szimpatikus a szkeptikusok számára"

– hangsúlyozta Greg Rau. –

„Az ötlet ellenzői azzal érvelnek, hogy egyenesen öngyilkos lépés lenne, és drasztikusan befolyásolná a sivatagok biológiai sokféleségét."

Hozzátette, hogy a jelenleg csak elméleti szinten felmerült ötlet napvilágra kerülése számtalan vitát generált. Kutatók rámutattak, hogy a sivatagban több ezer faj él, és a terület elárasztása ezek kihalásához vezethetne.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5