mesterséges gleccser víz tárolás

Mesterséges gleccserekben tárolnának vizet chilei klímakutatók. A déli félteke téli esővizét fagyasztanák meg, hogy a december és február közötti száraz hónapokban felhasználják.

Céljuk, hogy 100 millió liter vizet tároljanak ily módon jövőre.

hirdetés

Az úgynevezett Nilus projekten, amelyet egy indiai kezdeményezés inspirált, jelenleg a Santiagótól délkeletre lévő hegyvonulat, a Cajon del Maipo hegycsúcsain dolgoznak a szakértők.

"A Nilus megoldást keres a hatalmas vízválságra, mellyel Chile és az egész világ szembesül. Olyan megoldást keresünk, amely segítségével hosszú időn át megóvhatjuk a hegyekben a vizet, majd a lejjebb lévő községekhez juttathatjuk"

- mondta Enrique Gellona, a projekt vezetője.

A projekt prototípusát a Cajon legmagasabb része, a Parque Arenas területén tesztelik. Itt a nagyon alacsony éjszakai hőmérsékletnek köszönhetően le lehet fagyasztani a vizet. A szakértők százmillió liter vizet akarnak szilárd állapotban tárolni.

Ez többé-kevésbé el tudna látni egy 100 ezer fős közösséget nagyjából három hónapig"

- mondta Roberto Lara, a Nilus mérnöke.

Chilében évek óta súlyos szárazság pusztít. Kutatók és környezetvédő aktivisták arra figyelmeztetnek, hogy az Andok gleccserei egyre jobban zsugorodnak.

(MTI/Reuters) 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: LuisValiente képe a Pixabay -en. 

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu