Skip to main content

Cordillerablanca Andok globális felmelegedés hőség aszály gleccser 

Megaszárazság sújtja az Andok hegyvonulatait: az elmúlt csaknem egy évtizednyi aszályt követően, amelyet a globális felmelegedéshez kötnek a kutatók, idén alig esett hó a dél-amerikai hegység területén.

A gyér eső és hóesés nyomán az Ecuador és Argentína között magasodó fenséges hegyek nagy részét csupán foltokban, vagy egyáltalán nem borítja hó.

hirdetés

Ricardo Villalba, az Argentin Hó-, Gleccser- és Környezettudományi Tanulmányok Intézetének (IANIGLA) vezető munkatársa szerint mivel a régióban csökken a csapadék mennyisége és a gleccserek is visszahúzódnak, azok a közösségek, amelyeknek vízellátását a hegyek biztosítják, valószínűleg vízszűkébe kerülnek.

"A csapadék hosszútávú csökkenésének, egy megaszárazságnak vagyunk szemtanúi" - mondta Villalba.

"Ha az ember megnézi most a csapadékmennyiség szintjeit a Kordillerák területére vonatkozóan, akkor azt látja, hogy egyáltalán nem havazott vagy csak nagyon keveset"

- tette hozzá a szakember.

A déli féltekén most van tél, ilyenkor kellene tetőznie a havazásnak. A tavalyi és idei júliusi műholdas felvételeken jól látszik, hogy csökkent az Andokban a hótakaró, és ezt tükrözi a folyók vízállása is.

Villalba szerint az Andok gleccserei, amelyek 2000 és 2010 között nem zsugorodtak vagy egyenesen gyarapodtak, most gyors ütemben visszahúzódnak.

Sajnos ez a jelenség a Kordillerák minden gleccserénél megfigyelhető és összefüggésben van az egész bolygót érintő globális felmelegedéssel"

- jegyezte meg a szakember.

(MTI/Reuters)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: wikimedia

TOP 5