Skip to main content
hőhullám India Pakisztán

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint a klímaváltozás következményeként 30-szorosára növekedett az olyan súlyos hőhullámok valószínűsége, mint amilyen március–áprilisban sújtotta India északi részét és Pakisztánt. 

A két dél-ázsiai országban 90 emberéletet követelő hőséghez hasonló hőhullámok valószínűsége még mindig, az iparosodás előttinél 1,2 fokkal magasabb hőmérséklet mellett is alacsony, mindössze 1 százalék évente, az iparosodás előtt azonban csak egyharmincada volt.

hirdetés

Extrém hőhullámok

Két Celsius-fokos globális felmelegedés mellett már minden öt évben számolni kell ilyen extrém hőhullámmal

– közölte hétfőn este a Nagy-Britannia, India, Pakisztán és más államok mintegy 30 kutatóját tömörítő World Weather Attribution Group.

Az úgynevezett attribúciókutatás azt vizsgálja, hogy konkrét időjárási szélsőségek összefüggésben állnak-e a globális felmelegedéssel, és ha igen, milyen mértékben.

A globális felmelegedés megsokszorozza a hőhullámokat

Indiában az idei március volt a legforróbb a feljegyzések 122 évvel ezelőtti kezdete óta, de rekordhőmérsékleteket mértek Pakisztánban is.

A hőség szárazsággal is párosult, mindkét országban a szokásosnál 60 százalékkal kevesebb eső esett. Áprilisban az 50 fokot is megközelítették a hőmérsékletek Észak-Indiában és Pakisztánban

A kutatók számítógépes szimulációk segítségével vetették össze a 19. század végi időjárási adatokat a jelenlegiekkel, hogy kimutassák a klímaváltozás hatását.

Arra jutottak, hogy a globális felmelegedés nélkül rendkívül ritkák lennének a tavaszi, dél-ázsiaihoz hasonló hőhullámok – írja az MTI. 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: asim alnamat fotója a Pexels oldaláról

TOP 5