Skip to main content
fodrászat borbély Olaszország vízkorlátozás

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Egy olasz város polgármestere megtiltotta a fodrászoknak és borbélyoknak, hogy többször alaposan átmossák a vendégek haját, arcát, ugyanis a hőhullám és az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb aszálya miatt takarékoskodni kell a vízzel - írja a The Guardian.  

Carlo Gubellini, a Bologna közelében fekvő Castenaso kisváros polgármestere azzal érvel, hogy

A DUPLA HAJMOSÁSSAL A FODRÁSZATOK NAPONTA TÖBB EZER LITER VIZET PAZAROLNAK EL.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

A tiltást gyakori ellenőrzések kísérik

A tiltást gyakori ellenőrzések kísérik, az ellenszegülőket akár 500 eurós (mintegy 200.000 forint) bírsággal is sújthatják. Vélhetően Gubellini az egyetlen polgármester Olaszországban, aki ilyen intézkedést hozott. Döntését azzal indokolta, hogy Olaszország az intenzív, elhúzódó hőhullám miatt brutális szárazsággal és aszállyal küzd. 

A 16.000 lakosú Castenasóban 10 fodrászat és borbélyüzlet működik.

"Ha megszorozzuk az egyes ügyfelek által felhasznált vízmennyiséget, akkor napi több ezer liter is pocsékba mehet a felesleges második hajmosás miatt. A mi városunk kicsi: képzeljük el, mit jelent ez a nagyvárosok vízfogyasztása szempontjából. Szombaton adtuk ki a rendeletet, tekintettel arra, hogy a fodrászok vasárnap és hétfőn zárva vannak, hogy bőven legyen idejük alkalmazkodni."

- nyilatkozta a polgármester.

Az intézkedés irányelveit részletező kézikönyv szerint egy megnyitott csapból percenként 13 liter víz folyik el, és legalább 20 liter szükséges a kétszeri hajmosáshoz, öblítéshez. Az intézkedés - aminek a lakosok többsége örül, hiszen belátták, hogy a javukat szolgálja - szeptember végéig marad érvényben. 

NÉHÁNY FODRÁSZATBAN AZONBAN FONTOS KRITIKÁT IS MEGFOGALMAZTAK: NÉHÁNY TERMÉK HASZNÁLATA, VAGY A TÚL ZSÍROS, PISZKOS HAJ, IGÉNYLI A TÖBBSZÖRI MOSÁST, ÖBLÍTÉST.

Gubellini elmondta:

reméli, hogy még az intézkedés lejárta előtt finomítani tudnak rajta, de hangsúlyozta, hogy a helyzet "valóban riasztó".

Más olasz városok polgármesterei is vezettek be vízfogyasztást csökkentő intézkedéseket, többek között Milánóban, ahol elzárták a nyilvános szökőkutakat.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Kaliforniában már korlátozzák a vízhasználatot

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: RODNAE Productions - pexels

TOP 5