Skip to main content
Északi-Mariana-szigetek vulkán

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

A tudósok úgy vélik, hogy valahol a Csendes-óceán mélyén, az amerikai Északi-Mariana-szigetek közelében vulkánkitörés zajlik.

Északi-Mariana-szigetek

Az Északi-Mariana-szigetek lakossága az Egyesült Államokkal társult, önkormányzattal rendelkező nemzetközösség.

A régió 22 szigetből áll a Csendes-óceán nyugati részén, és egy vulkanikus hegycsúcsokból és kiemelkedő korallzátonyokból álló lánc része, amelyhez a politikailag különálló, mintegy 207 kilométerre délnyugatra fekvő Guam sziget is tartozott.

Hétfőn az amerikai földtani intézet közleményben jelentette be, hogy a bizonyítékok arra utalnak, hogy a Csendes-óceán északi részén fekvő, Egyesült Államokhoz tartozó Északi-Mariana-szigeteknél valamikor október közepén szeizmikus tevékenység indult a Honolulutól mintegy 6115 kilométerre nyugatra fekvő Ahyi Seamountnál.

Elismerték, hogy nem tudták megerősíteni, hogy ez az esemény sekély földrengések sorozata volt-e, vagy egyszerűen a kráterből kirobbant vulkanikus anyag – írja az Independent.

Jelenleg semmi sem utal arra, hogy ez a kitörés felerősödne és nagy kitöréssé válna, de arra figyelmeztetették a tengerészeket és a hajósokat, hogy egyelőre kerüljék el az érintett területet, mert a műholdas adatok arra utaltak, hogy a vulkánból valóban vulkanikus anyag tör elő.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: By P. Miller, (Pdmiller) - Own work, Public Domain - wikimedia

TOP 5