Skip to main content

A Greenpeace-szel együttműködésben tudósok fogják feltérképezni a sarki jégtakarót, hogy először örökítsék meg háromdimenziós modellben annak valódi formáját. Első ízben modellezik három dimenzióban a sarki jégréteget a Greenpeace környezetvédő szervezettel együttműködő tudósok a Spitzbergákon a hét végén kezdődött expedíció keretében.

A Cambridge-i Egyetemen tanító Peter Wadhams vezette tudóscsoport július 9-től 3D-s szakemberekkel és mérnökökkel dolgozik együtt az északi-sarki jégréteg valódi formájának rögzítésén - olvasható a Greenpeace közleményében. A tudósok egy önjáró tengeralatti kabin segítségével mérik fel a jégtakaró tenger alatti részének vastagságát, lézerszkennerekkel pedig a kiemelkedő részt, hogy háromdimenziós modellt kapjanak, amely tartalmazza a jégfelszín felmelegedésének és lehűlésének váltakozása okozta úgynevezett turolásokat (a jéglemezek egymásra, illetve a partra tolódása) is."

A turolások, amelyek az 50 méteres mélységet is elérhetik, számban és vastagságban sokkal gyorsabban csökkennek, mint maga a jégréteg" - hangsúlyozta Wadhams professzor. "Azt kell megértenünk, hogy elolvadnak, szétesnek vagy mindkettőt egyszerre" - tette hozzá.

Üzenetet jegelnek az Északi-sark megóvásáért

A jégtakaró modellezése annak az egyhónapos expedíciónak a keretén belül történik, amelynek során a Greenpeace hajója, az Arctic Sunrise (Északi-sarki Napkelte) nemzetközi legénységet is visz magával a Föld "minden lakható kontinenséről".

A környezetvédő szervezet kampányának célja, hogy megvédje az Északi-sarkot a kőolajfúrásoktól és az ipari méretű halászattól.A fenntartható fejlődésről június végén tartott Rio+20 ENSZ-konferencia idején színészek, filmesek, rocksztárok és üzletemberek részvételével elindított kampány keretében a Greenpeace az Északi-sark alatti tengerfenéken, 4 kilométeres jégréteg alatt elhelyezi az Északi-sark megóvásáért tett egyéni felajánlásokat és aláírásokat tartalmazó "északi-sarki tekercset".

A tekercset aláírták mások mellett Hugh Grant, Jude Law, Emily Blunt, Javier Bardem, Penelope Cruz, Robert Redford és Jeremy Irons színészek, Tom Stoppard drámaíró, Richard Branson és David de Rothschild üzletemberek, Pedro Almodóvar és Stephen Frears filmrendezők, valamint Paul McCartney, Annie Lennox és Bryan Adams énekesek.

A Greenpeace emlékeztetett arra, hogy a Shell kőolajipari óriásvállalat a közeli hetekben tervez feltáró fúrásokat kezdeni Alaszka közelében északi-sarki tengeri helyszíneken, az orosz Gazprom gázipari óriáscég pedig szintén tengeri feltáró fúrásokat tervez a nyárra az Északi-sark térségében. A szakértők 900 ezer milliárd dollárra becsülik az északi-sarki kőolajkészletet, amelyre a környező országok - Oroszország, Kanada, Norvégia, Dánia és az Egyesült Államok - egyaránt szemet vetettek.

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/tudomany/3d-s-jegterkep-keszul.html

TOP 5