Skip to main content
tehén metánkibocsátás Kanada

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Amikor Ben Loewith kanadai tejtermelő borjai jövő tavasszal megszületnek, a világon az elsők között lesznek, amiket konkrét környezetvédelmi céllal tenyésztettek: kevesebb metánt böfögnek, írja a Reuters.

Loewith, az Ontario állambeli Lyndenben élő, harmadik generációs gazdálkodó júniusban kezdte meg 107 tehén és üsző mesterséges megtermékenyítését az alacsony metánszintű genetikai tulajdonsággal rendelkező, elsőként forgalomba hozott bikaspermával.

hirdetés

"Az alacsonyabb kibocsátásra átálló szelektív tenyésztés, amennyiben nem áldozunk fel más tulajdonságokat, könnyű győzelemnek tűnik" - mondta Loewith.

A tudósok és mezőgazdasági szakértők szerint a kevesebb metánt kibocsátó tejelő szarvasmarhák előállítására szolgáló, kereskedelmi forgalomban kapható genetika megjelenése segíthet az üvegházhatást okozó gáz egyik legnagyobb forrásának csökkentésében.

A Semex, a Loewith spermáját értékesítő genetikai vállalat szerint az alacsony metánszintű tulajdonság bevezetése évente 1,5%-kal, 2050-re pedig akár 20-30%-kal is csökkentheti a kanadai tejelőállomány metánkibocsátását.

A vállalat idén tavasszal kezdte meg a hivatkozott sperma forgalmazását 80 országban. Drew Sloan alelnök elmondása szerint a korai eladások között szerepel egy nagy-britanniai gazdaság, valamint tejgazdaságok az Egyesült Államokban és Szlovákiában.

Ha széles körben alkalmazzák, az alacsony metánszintű tenyésztés "mélyreható hatással" lehet a szarvasmarhák kibocsátására világszerte - mondta Frank Mitloehner, a Kaliforniai Egyetem professzora, aki nem vett részt a tulajdonság kifejlesztésében.

A tejipar egyes képviselői azonban továbbra sincsenek meggyőződve az alacsony metánt kibocsátó állatok tenyésztésének a létjogosultságáról, mondván, hogy ez emésztési problémákhoz vezethet.

A kanadai mezőgazdasági minisztérium e-mailben közölte, hogy még nem értékelte a termékkel kapcsolatos metánkibocsátást, de az állattartásból származó terhelés csökkentése "rendkívül fontos".

Az állattenyésztés a világ üvegházhatású gázkibocsátásának 14,5%-áért felelős. A metán a szén-dioxid után a második legnagyobb üvegházhatású gáz.

Együttműködés

Az alacsony metánszintű tenyészanyag a Semex és a kanadai Lactanet ügynökség közötti együttműködés eredménye, illetve kanadai, a Guelphi Egyetem és az Albertai Egyetem tudósainak hétéves kutatásán alapul.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Jóval több metánt eregetnek ezek a tehenek

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Christoffer Borg Mattisson képe a Pixabay -en. 

TOP 5