Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A szürkehályog egy erőteljes látásromlással párosul, amely során a szemlencsék elszürkülnek. Sajnos ezekben az esetekben már a szemüveg sem tud segítséget nyújtani. Annak érdekében, hogy látásunk élesebb legyen, egyetlen út marad a kezelésre és ez a szürkehályog műtét.

Szürkehályog kezelése műtéti úton - állapotfelmérés

Az éleslátásunk helyreállítása tehát csak műtéti úton állítható vissza. A műtét alatt a homályos lencse eltávolításra kerül és helyette egy műlencsét ültetnek be. Ma 3 műlencse típus érhető el: a trifokális, a nyújtott fókuszú és a monofokális. A szakorvosnak nagyon alaposan fel kell mérnie a páciensek állapotát ahhoz, hogy a megfelelő lencsét tudja ajánlani. Figyelembe veszi a mindennapi életünket, munkakörülményeinket, azt, hogy milyen szabadidő tevékenységeket végzünk, éjszaka mennyire van szükségünk az éleslátásra és ez alapján hozza meg döntését. Természetesen a felmérés mellett egy szemészeti alkalmassági tesztet is elvégeznek, amely még nagyobb segítséget nyújt a lencseválasztásban. Például egy gépjárművezetőnek, aki éjszaka is sokat vezet csak a trifokális lencse nyújthat végső megoldást. Az általános szemészeti szűrés szerencsére a szürkehályogot is ki tudja mutatni, így nagyon gyorsan kiderül az, ha valakinek erre a speciális műtétre van szüksége.

A lencse tervezése

Az állapotfelmérés után következhet a lencse megtervezése. Ezt egy speciális készülékkel végzik el. Leggyakrabban a minőségi Haag-Streit cég által gyártott készüléket használják és tervezés után azonnal leadják a rendelést a lencsére.

A műtét előkészítése

Az előkészítés nem vesz sok időt igénybe, hiszen elvégeznek egy vizsgálatot, amelyhez pupillatágítót alkalmaznak és beadják az érzéstelenítő cseppeket.

Mi történik a műtét alatt?

Ezt az eljárást a világon egyre gyakrabban végzik, ezért elmondható, hogy egy igen eredményes műtétről van szó, amely megváltoztatja a páciensek mindennapi életét. Többféle technikát is alkalmazhatnak a műtétek során, de gyakori a phacoemulsificatios eljárás, amely során nem altatják el a pácienseket csak helyi érzéstelenítést alkalmaznak. A szem felszínén a sebész egy vágást ejt és a saját szemlencsét egy ultrahangos módszerrel távolítja el, majd helyezi be az új lencsét, lencséket. Ennek a kis vágásnak köszönhető, hogy olyan gyorsan fel lehet épülni ebből a műtétből. Körülbelül 10 perc alatt túl is lehetünk az egész eljáráson és ezután következhet a megfigyelés körülbelül 1-2 órán keresztül. Amennyiben az orvos semmilyen komplikációt nem talál, úgy kísérővel, még a műtét napján haza is térhetünk.

Mi történik a műtét után?

A műtét utáni első kontrollvizsgálatra körülbelül a műtét utáni napon vagy a másnapján kerül sor. Ezután 2 hónap múlva kell újra felkeresni a rendelőt, amikor a látásélesség vizsgálatára kerül sor. Ekkor, ha szükséges kiegészítő szemüveget is felír az orvos, amelyre általában az egyfókuszú lencse beültetése után kerülhet sor. A második vizsgálat után már csak arra kell figyelnünk, hogy minden évben részt vegyünk egy kontrollvizsgálaton.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Tobias Dahlberg képe a Pixabay -en.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5