Skip to main content
Ékszerpalota gyémánt

A gyémántok minőségének meghatározására majdnem teljesen egységesen mindenütt az úgynevezett 4C módszert alkalmazzák, mely nemcsak a drágakő minőségét, hanem annak értékét is megmutatja. Ez a módszer egészen jól működik, így érdemes megismerni, mit jelentenek az egyes C-k. 

Az Ékszerpalota kínálatában számos arany ékszer és más szépségek találhatók, közülük sokban gyémánt is van. 

Carat, azaz karát

A karát gyakorlatilag a tömeg, egy karát 0,2 grammnak felel meg. Ez teljes mértékben egyértelmű, minél nagyobb egy gyémánt, annál értékesebb. A gyémánt ára viszont nem lineárisan, hanem exponenciálisan nő.

Egy speciális mérleg segítségével könnyen meg lehet mérni a gyémánt tömegét. Ha valamiért nem lehet mérleggel megmérni a gyémántot, akkor elég sok pontos módszer akad a tömeg meghatározására.

Clarity, azaz a gyémánt tisztasága

Az összes tökéletlenség, mely a gyémánton belül található, az úgynevezett zárvány, mely tízszeres nagyítású nagyítóval látható. Észszerű módon minél kevesebb a zárvány a gyémántban, annál értékesebb a drágakő.

Color, vagyis a szín

Tévedés, hogy a gyémánt csak csillogó, átlátszó színű lehet, ugyanis a legtöbb darab színe a sárgától egészen a barnáig terjedhet. Az viszont nagy általánosságban elmondható, hogy a gyémánt minél fehérebb, annál többet ér.

Azonban vannak úgymond “fancy” színű darabok is, melyek különleges megjelenésük miatt nagy népszerűségnek örvendenek. Ezek lehetnek piros, zöld, pink, kék vagy kanárisárga színűek. Ezeknél a típusoknál minél értékesebb a szín, annál többet ér a kő.

Cut, azaz csiszolás

Háromféle kritérium alapján lehet értékelni a drágakő csiszolását, mely a polírozás, arányok és szimmetria. Emellett vannak úgynevezett “fancy” csiszolású darabok is.

Certificate, az ötödik C

Az egységesnek tartott gyémántértékelési szisztéma nem egészen egységes a világon. A gondot az okozza, hogy a tisztaság vagy a szín meghatározásánál mindenkinek jogában áll tévedni. Arról már nem is beszélve, hogy sajnos előfordulhat, hogy a szakember erre rá is játszik.

Viszont létezik a világon három független gyémántértékelő laboratórium, melynek a papírjait szerte a világon elfogadják. Ezek az IGI, HRD és GIA.

Customer, a hatodik C

A hatodik C-vel általában senki sem törődik, pedig ez a leglényegesebb, vagyis a vásárló. A vásárló, aki szeretné meglepni kedvesét egy csodaszép ékszerrel. Ha szeretnéd minőségi gyűrűvel és drágakővel meglepni kedvesed, mely hosszú időn keresztül ragyoghat az ujján, akkor ne érd be kevesebbel, mint a legjobbal! Az Ékszerpalotánál biztos lehetsz benne, hogy igazán minőségi ékszer birtokába jutsz!

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5