Skip to main content

2023. november 1-jével léptek életbe az új, módosított épületenergetikai rendeletek. Ezek jelentős változást hoztak a számítási módszerben, a követelményekben és a tanúsításban egyaránt. Ebben a cikkben összeszedtük a lényeges elemeket. 

Az épületenergetika egyre fontosabbá válik

Az utóbbi években sok cég választotta az energiahatékony beruházásokat, például az EnergyHub energetikai szakreferensei segítségével. A legolcsóbb energia ugyanis az, amit el sem használunk. Ezen elv mentén készült el és valósult meg számos beruházási terv is szakértők és az EKR támogatásával.

A lakossági fogyasztók esetén is egyre fontosabbak az energetikai felújítások. Az ingatlanok adásvétele során is fontos információ a fűtési rendszer típusa, valamint az energetikai tanúsítvány megállapításai. Többek között ez utóbbinál is változások léptek életbe.

A módosított épületenergetikai rendeletek

Az építési és közlekedési miniszter 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelete az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 2023. november 1-jével leváltotta a korábbi szabályozást. De a tanúsítás szabályai is változtak, ugyanis a 200/2023. (V. 25.) Korm. rendelet jelentős módosítást eszközölt a 176/2008 (VI. 30.) Korm. rendeletben. A változásokra például azért volt szükség, hogy a hazai szabályozás összhangba kerüljön az Európai Parlament EPBD recast 2018/844 irányelvével.

Az épületenergetikai követelmények változása

A 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet két függeléke tartalmazza (melyek az energiapolitikáért felelős minisztérium honlapján érhetőek el) a referenciaértékeket és a számítási módszertant. A 3+1 szintből álló követelményrendszer az új építésű épületeknél immár a fajlagos CO2 kibocsátásra helyezi a hangsúlyt a kötelező megújuló energia helyett.

Egységesedtek a közel nulla energiaigényű (KNE) épületekre vonatkozó követelmények. A fajlagos hőveszteség és a határoló szerkezetek hőátbocsátásánál is finomítások történtek. Jelentős felújítások esetén enyhébbek az összesített energetikai jellemző követelményértékei, azonban új építésű ingatlanoknál szigorúbbak lettek. Új épületek esetén a fajlagos CO2 kibocsátási határérték 20 kg/m2 évente. A rendelet által összességében hatékonyabb épületek kialakítását teszi lehetővé a jövőben.

Így változott az energetikai tanúsítvány

A 200/2023. (V. 25.) Korm. rendelet számos változást vezetett be, alapvetően módosította a tanúsítvány formáját és kategorizálását is. Azonban ezáltal részletesebb, felhasználóbarátabb és átláthatóbb lett.

Immár az összesített primer energiafelhasználás és a CO2 kibocsátás alapján is kategorizálni kell az épületet. Már nincs kétbetűs jelölés, csak egybetűs, melyet kiegészítettek egy “2023” alsó indexszel. Tiltva lett a mért energiafogyasztás vagy közüzemi számlák alapján történő tanúsítás, hogy ne a lakók szokásai alapján történjen a kategorizálás.

Az épületenergetikai rendeletek módosítása segíti az EU-s irányelvek harmonizációját a szakmai tapasztalatokkal.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5