Skip to main content

A 2024-es év számos szigorítást hozott a Babaváró hitel feltételeit illetően. A többséget érthető módon az életkorra vonatkozó megkötések változása érintette érzékenyen. Korábban a feleség életkora 40 év is lehetett, az új szabályok alapján viszont csak 29. Ez azt jelenti, hogy egy 30 éves sem veheti fel a kamatmentes támogatást, nemhogy egy 35 éves. 

Változásokkal szembesültek a gyermeket tervező családok

A 2023-as évben derült égből villámcsapásként érintett sok családot, hogy szeptemberben, illetve 2024-ben a nagy népszerűségnek örvendő Babaváró hitel átalakult. Mivel nagyon sokakat az életkorhoz köthető változások érintenek, így az alábbiakban ezt vesézzük ki alaposabban.

Babaváró hitel életkori feltételek

A Babaváró hitel 2019-es indulása óta az egyik legfőbb szabály, hogy az igénylőknek be kell tölteniük a 18. életévüket, a házaspár női tagja pedig 40 éves kornál nem lehet idősebb. Eddig legalábbis így volt. 2024. január 1-től viszont a feleség legfeljebb, 29 éves lehet. Ez azt jelenti, hogy a 11 milliós kamattámogatott lehetőségétől a harminc éves nőknek is búcsúzniuk kell.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikáit alapul véve az életkori szigorítás következtében 2024-ben tízből hat igénylő nem jogosult a támogatásra. Mindez leginkább a fővárosiakat érinti, ugyanis Budapesten volt a legmagasabb a korhatárt elérő nők aránya a támogatást igénylők között.

Mindezek következtében a nagyon sokan léptek még az előző év második felében, és adták be kérelmüket. Ennek ellenére könnyen lehet, hogy sokan lemaradnak, vagy csak idén házasodnak, esetleg a gyermekvállalás még nem aktuális.

Érdemes tisztában lenni vele, hogy 2024. december 31-ig átmenetileg 40 éves korban is beadható a hitelkérelem, azonban csak azoknak a házaspároknak, ahol a nő már legalább 12 hetes várandós. Ebből kifolyólag a 30 és 40 éves kor közötti korosztály számára is nyílt egy kiskapu, így hozzájuthatnak a támogatáshoz.

Az életkor az új CSOK kapcsán is fontos szempont

A Babavárót igénylő párok többsége otthonteremtési célok megvalósítására igényli a Babaváró hitelt, így számukra a Családi Otthonteremtési Kedvezmény új eleme, a CSOK Plusz is releváns lehet.

A CSOK Plusz szintén igényelhető, ha a feleség fiatalabb 41 éves kornál, sőt 2025. december 31-ig akkor is, ha ennél idősebb, azonban ez esetben feltétel, hogy a baba úton legyen. Vagyis, ha 35 évesek vagyunk, és a magzat legalább 12 hetes, akkor házastársunkkal mindkét hitelre benyújthatjuk az igénylést.

Ha három gyermeket tervezünk, és felvesszük a támogatott hiteleket, akkor akár 31 millió forint tartozáselengedés is megvalósítható, ha a babák megszületnek. Ezáltal a CSOK Plusz esetében a második és a harmadik gyermek érkezésével 10-10 millió forinttal csökkenthető a tartozás, míg a Babaváró kölcsön teljes visszafizetendő összegét elengedik.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5