Skip to main content

Ha konyhakerti növényeket szeretnénk termelni, akkor két utat is választhatunk induláskor. Vásárolhatunk palántákat, de akár magokat is csíráztathatunk házilag. Utóbbi esetben nekünk kell majd a palántákat szabadföldbe vagy nagyobb cserépbe átültetni. 

A palánták gondozása, nevelése sok odafigyelést igényel, de hálás feladat. Megélni azt, hogy miként lesz egy aprócska magból egy szép, kifejlett, jó terméshozamú növény, amely ízletes terméssel örvendeztet meg minket, felbecsülhetetlen érzés. E cél elérése érdekében azonban szükség van néhány dologra, ezekről lesz szó most a következőkben!

Egyszer érdemes lehet beruházni palántanevelőkre és szaporító tálcákra

A hollandok köztudottan a kertészkedés nagymesterei. Éppen ezért érdemes lehet egyszer beruházni jó minőségű holland palántanevelő tálcákra és szaporító tálcákra, nevelő cserepekre vagy konténerekre, amelyekkel egyszerűbbé válhat a palánták nevelése.

A palántanevelő tálcák és a szaporító tálcák előnye, hogy ideális a lyukak mérete, továbbá egyben lehet mozgatni a tálcákat, amennyiben ez szükséges. Természetesen a tejfölöspoharak újrahasznosítása is szóba jöhet, ám ha változékony időjárás esetén szeretnénk őket kitenni az ablakpárkárnyra, majd estére bevinni őket a lakásba, az jóval körülményesebb lehet.

Ahogy fejlődnek a növények, idővel át kell őket ültetni. Ehhez ideálisak lehetnek a palántanevelő cserepek és a különféle konténerek.

Nem mindegy, milyen közegbe kerülnek a magok és a palánták

A tőzegkeverékek sokkal optimálisabbak lehetnek akár zöldség, akár dísznövény magvetéshez, mint a sima mezei föld vagy virágföld. Amennyiben kifejezetten olyan magokat vetünk, amelyek igénylik a nedvességet, akkor választhatunk e célból speciális tőzegkeveréket is.

Mikor érdemes virágföldet használni, és melyik mire jó?

Amennyiben dísznövényeket szeretnénk nevelni, akkor szóba jöhet az általános virágföld használata is. Ezek széles körben alkalmazhatók, magas víztartó képességgel rendelkeznek, sőt, a levegőtartó képességük is nagyszerű. Mivel optimális arányban tartalmaznak a virágföldek makro- és mikroelemeket is, így szinte minden dísznövény számára jó az általános virágföld.

Akadnak olyan dísznövények, amelyeket jó inkább magasabb minőségű specifikus virágföldbe ültetni. Ezek ugyanis hosszan feltáródó kertészeti műtrágyát is tartalmaznak, amely hosszú heteken át tudja garantálni a növény számára létfontosságú tápanyagokat. A muskátliföld a muskátli mellett más öntözésre érzékeny dísznövények termesztéséhez is jó megoldás lehet, mivel remek a víztartó képessége az ilyen közegnek.

A gyökereztetők szerepe

A palántanevelés során rengeteg mindenre oda kell figyelni, kezdve a megfelelő közeg biztosításától a hőmérsékleten át a fénymennyiségig. Aki biztosra akar menni, annak érdemes gyökeresedést serkentő biostimulátort használnia, hogy a fáradságos munkával felnevelt palánták biztosan megfelelő gyökérzetet tudjanak kifejleszteni.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5