Skip to main content
samansport.hu tatami

Aki küzdősportot végez, az már ismeri a tatami kifejezést, aki pedig még csak most ismerkedik a távol-keleti sportok valamelyikével, a jövőben mindenképpen meg fogja ismerni ezt a szőnyegfajtát

Cikkünkben megnézzük, hogy honnan származik ez az eszköz, milyen fajtái vannak és mire is való pontosan. Tarts velünk, irány Japán!

Honnan érkezett hozzánk a tatami?

A SamanSport.hu puzzle tatamijai már egy modernizált változatai a hagyományos tataminak, ugyanis a tradicionális japán házakban jelenleg is a padló burkolására használják ezt a kiegészítőt. Míg nálunk a hagyományos textilszőnyegek terjedtek el a szobák burkolására, addig Japánban a rizsszalmából készült változatot használták, ami vastagabb, mint a mi szőnyegeink. A tatami szó jelentése egyébként nem meglepő módon szőnyeg, hiszen ott ez a funkciója is. 

A rizsszalmából készült alapot kákából készült gyékénnyel vonták be, azonban a modernizáció következtében ma már gyakran forgácslapot és polisztirol-lemezeket használnak. A tatami alakja téglalap, mérete változatos, a szabály csupán annyi, hogy a hosszának kétszer annyinak kell lennie, mint a szélességének.

A tatami funkciója a világban

Bár Japánban a házak egyik fontos felszerelése ez az eszköz, a világban a küzdősportok kapcsán terjedt el és vált használatossá. Ezenkívül a fitnesztermek is előszeretettel használják, hiszen puha, ruganyos, így az edzés során kényelmes alapot biztosít. Ez a változat általában keményebb kivitelű, habszivacsból készül és 1x1 vagy 2x1 méter a nagysága.

Az edzőtermek padlóját a puzzle tatami segítségével gyorsan és gazdaságos módon le lehet burkolni, kedvező talajt teremtve így a küzdelemhez és a gyakorláshoz. A felülete sima, csúszásmentes, így megelőzi az elcsúszásból eredő baleseteket, valamint kiváló alapot nyújt a formagyakorlatok bemutatásához.

A puzzle tatami anyaga

A puzzle változat azért is ajánlott, mivel apró fogak segítségével lehet összeilleszteni a különböző darabokat, melyek ezáltal nem csúsznak el egymástól és egységes felületet teremtenek. Elegendő annyi darabot megvásárolni, amekkora a terem, illetve ha véletlenül megsérül belőle egy-egy darab, akkor az könnyedén kicserélhető.

A szélekhez lehet vásárolni oldalsó csíkot, így könnyedén tudjuk a szélét egyenessé tenni. A kialakítását illetően találhatunk vékonyabb és vastagabb, egyrétegű és többrétegű terméket is. Ennek ott van szerepe, hogy milyen jellegű az adott sportág, vannak-e benne dobások is. A dobások során, például a judónál, a test magasról érkezik, ezért szükség van a nagyobb ütéscsillapításra.

A többrétegű változat középső része egy keményebb, ellenállóbb habszivacs, míg a külső része puhább és kellemesebb tapintású.

A tatami tehát a küzdősport termek alapvető padlóborítása, melynek célja a csúszásmentes és puha felület biztosítása a formagyakorlatok és a küzdelem során, de akár az otthonunkban is megállja a helyét, ha egy puha, meleg burkolatot szeretnénk a gyerekszobába, ami bármikor lerakható vagy felszedhető igény szerint.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5