Skip to main content
onlinepszichologus.net

Sokszor érezzük azt, hogy minden rossz. Ezt valahogy nem is igazán tudjuk megmagyarázni, egyszerűen csak lebegünk egy “sehogy sem jó” állapotban. Nem is sejtenénk, hogy milyen gondolkodásbeli hibák  bújnak meg a folyamat mögött! Nem véletlenül mondogatják mindig, hogy uraljuk az elménket

A következő cikkben most kibontogatjuk a kognitív torzítás jelentését, s többek között arra is fény derül, hogy milyen hatása van ránk a hétköznapok során.

Mit is jelent a kognitív torzítás?

Ha egy negatív gondolat kerít minket a hatalmába, kétféleképpen reagálhatunk; elhessegetjük vagy hagyjuk, hogy úrrá legyen rajtunk. Sajnos vannak olyan helyzetek, amikor már komoly segítséget igényelnek ezek az automatikusan ismétlődő folyamatok. Ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy igénybe vesszük-e például az Onlinepszichológus.net online pszichoterápia szolgáltatását. De most térjünk vissza a gondolatainkhoz! 

A kognitív torzítás nem más mint logikai, gondolkodási hiba, amely spontán, automatikusan fellépő negatív gondolatokat hív életre az elménkben. Ha például egy adott életszakaszban valamely szituációt rosszul, negatívan értelmezünk, akkor ez egyértelműen ismét egy negatív érzelmi állapotot von maga után. 

A pszichológia ezt hangulat – kogníció kongruencia elvének nevezi. Jó példa erre az, amikor mellkasi nyomást érzünk, s mi rögtön az infarktusra gondolunk. Sajnos, ez a negativitás szorongást is eredményezhet. 

A kognitív torzítások főbb csoportjai

Ez efféle torzítás azért veszélyes, mert merevvé, beszűkültté teszi az információfeldolgozást, s eluralkodhat rajtunk a negativitás, ami komoly mentális és testi betegségeket kreálhat. 

Burns elvei szerint 10 külön kis csoportra oszthatjuk a torzításokat. Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

  1. Minden vagy semmi - Dichotóm gondolkodás. Ez tipikusan az az eset, amikor csak feketében vagy fehérben látjuk a dolgokat, nem létezik más lehetőség. 
  2. Túláltalánosítás - Egyetlen esemény alapján általános szabályt alkotunk nagyjából minden más hasonló helyzetre.
  3. Negatív szűrő - Szelektív absztrakció. Egyetlen negatív tulajdonság miatt, teljesen negatív fényben tüntetünk fel valakit vagy valamit. 
  4. Pozitívumok diszkvalifikálása - A pozitív tetteket, negatívba fordítjuk.
  5. Korai következtetés csapdája - Tipikus formája a gondolatolvasás és a jövendőmondás, amikor nem győződünk meg egy adott szándék jellegéről, vagy téves következtetéseket vonunk le egy szituáció kapcsán. 

A torzítás egyéb formái

Ugyanakkor az is a torzítás egyik formája, ha felnagyítjuk valaki hibáit, ha az érzések határozzák meg a valóságunkat, ha csak egyetlen opció lehetséges, mert azt akarjuk, valamint a negatív címkézés és a megszemélyesítés sem vezethet semmi jóhoz. 

A kognitív átstrukturálás szerencsére segíti a negatív érzelmek, berögződések átalakítását és realisztikusabbá teszi az észlelést, értelmezést.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5