Skip to main content
kesekollok.hu

Ha azt mondom, hogy szakácskés, mindenki tudja, miről beszélek, viszont a dobókés esetében már nem biztos, hogy így van. A késdobálás művészetét először mindenki a kalandfilmekkel kapcsolja össze a fejben, pedig Magyarországon is igen nagy hagyománya van ennek a sportágnak

A következő cikkben most egy kicsit azoknak szeretnénk kedvezni, akik szeretnének többet megtudni a dobókésekről, s annak különféle változatairól. 

Tényleg olyan “jó buli” késeket dobálni?

Mindenkit arra kérek, hogy nyugodjon le, nem akarok kaszkadőröket utánzó ötleteket adni! A késdobálás jó mókának tűnhet, viszont korántsem veszélytelen. Ennek megvan a maga technikája, de a tapasztalat és a minőségi eszköz megléte sem utolsó. A Kések Ollók Webáruház taktikai eszközei között találkozhatunk megbízható darabokkal, ám ez még mindig nem elég. 

Mielőtt vadnyugati hőst játszanánk, gyakoroljunk! A dobókést mindig a markolatnál kell megragadni és jó erősen kell tartani, különben nem tudunk határozottan dobni! A kezünket könyöktől behajlítva emeljük lassan a fej fölé, nagyjából a fül magasságában, s egy egyenes vonalú mozdulattal hajítsuk el! A dobás lehetőleg akkor történjen, amikor a kar még nem egyenesedett ki teljesen, de már majdnem a cél felé mutat. 

Ne feledd, gyakorlat teszi a mestert! Nem szabad türelmetlenkedni! Mire dobjunk? Lehetőleg faanyagba, de ne élő fába! Egy 50-60 cm átmérőjű vastag céltábla már megteszi. 

Miért különleges a dobókés?

Az emberek valamiért azt gondolják, hogy bármilyen vágóeszköz megteszi, ha kést akarnak dobálni. Ez egyáltalán nem így van. Nemcsak a kést tehetjük tönkre, de balesetveszélyes is lehet egy silány, nem éppen a tevékenységhez illő darab használata. Szerencsére könnyen beszerezhetünk egy jó dobókést. 

A dobókés semmilyen más késhez sem hasonlítható. Ez a késtípus az outdoor termékek kategóriájába sorolható, s azt kell tudni róla, hogy nincs éle. Az él ugyanis csak megnehezíti a folyamatot. A dobókésnek azonban tökéletes a súlyelosztása, jól tud forogni, a hegy pedig szimmetrikus a hossztengelyre. 

Milyen dobókések közül választhatunk?

A késdobálás nem éppen egy kockázatmentes sport, ezért fontos, hogy professzionális tervezésű eszközökkel próbálkozzunk. A Kershaw és a Böker márkák kínálatában már találkozhatunk olyan modellekkel, amelyek megfelelnek ennek a célnak. 

A Böker márka például különleges dobókés szettekkel is megajándékozott minket, amelyek könnyen használható darabokat tartalmaznak. A 3 darabos szettekben rozsdamentes acélpengéjű késeket találhatunk, az igényes kidolgozás és a csúszásmentes kidolgozás joggal vált ki rajongást a késdobáló művészekből.

A késdobálás tehát egy sajátos tevékenység, amelyhez kellő óvatossággal kell közelítenünk, a jó dobókés viszont már egy jó kezdetnek minősül.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5