Skip to main content
hővédő fólia

Mivel a globális felmelegedés következtében hazánkban is egyre melegebbek a nyarak, ezért mindenképpen megoldást kell találni arra, hogyan maradhat a lakás ezeken a napokon is hűvös.  

A forróság egy jelentős része az ablakokon keresztül érkezik a szobába, ezért azok védelme elengedhetetlen. Létezik-e azonban olyan módszer, ami már az ablaküvegnél megállítja a meleget? A hővédő fóliáról ezt állítják, de igazak-e ezek az állítások? Cikkünkben ennek nézünk utána.

Mi is az a hővédő ablakfólia?

A hővédő fólia egy olyan vékony fólia, amely képes arra, hogy megszűrje vagy visszaverje a nap sugarait, ezáltal pedig nem jut be akkora hőmennyiség a szobába. Fóliás Juci blogjában is gyakran szóba kerül ez a téma.

A weboldalon lévő hővédő fóliák többféle technológián alapulnak, az öntapadós fóliák a hő visszaverésével, míg a ragasztó nélküli fóliák a napsugárzás kiszűrésével működnek. Ezeken belül is találhatunk többféle márkát és vastagságot, melyek más és más teljesítményre képesek.

Mire képesek ezek a termékek?

Irreális elvárás lenne egy fóliával szemben, hogy teljes mértékben hűvösen tartsa a lakást, hiszen nem egy klímaberendezésről beszélünk, de nem is akkora az ára. Azonban ha már néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletet tudunk elérni, akkor az sokkal kellemesebb hőérzetet biztosíthat a lakásban élők számára. A hő ugyanis nem csak az ablakokon keresztül jut be, hanem a falak, sőt a födém is átmelegszik, és ez a meleg is a lakás belsejébe kerül.

A különféle termékek laboratóriumi mérések alapján akár 1-8 Celsius-fokkal is alacsonyabban tarthatják a szoba hőmérsékletét, de működik-e ez a gyakorlatban?

A kísérlet kivitelezése

A gyakorlati mérés során két egymás mellett lévő szobát választottak ki, amelyek azonos jellemzőkkel rendelkeztek. Ezekben a szobákban azonos volt a kiindulási hőmérséklet és a benapozásuk, fekvésük alapján a napközbeni hőmérséklet-változás is azonosnak bizonyult. Ezáltal ideális terepe lett a fóliával végzett kísérletnek.

A kísérletek eredményei

Az első kísérletet a Tönung fóliával végezték, mely a statisztikai adatok szerint 3-4 fokkal képes hűvösebben tartani a helyiséget. A kísérlet eredményeképpen 3,4 Celsius-fokot kaptunk, tehát elmondhatjuk, hogy a fólia működött.

A második kísérletben a 67%-os fóliát használták, melynek elviekben 5-6 fokkal kellett volna hűvösebb érzetet biztosítani. Az eredmény 6,4 fok lett, ezzel tehát bebizonyosodott, hogy valóban hozták ezek a termékek az elvárt eredményeket.

Fontos elmondani, hogy ha az ablakot vagy a szobaajtót kinyitjuk, akkor kiegyenlítődik a hőmérséklet, ami azt jelzi, hogy a fólia csukott nyílászárók mellett működik a leghatékonyabban.

A gyakorlatban elvégzett fóliatesztelések során sikerült bebizonyítani azt, hogy ezek a termékek valóban alacsonyabban tudják tartani a szoba hőmérsékletét, azonban ügyelni kell arra, hogy ne legyenek nyitva az ablakok, illetve a szobaajtó.

Érdemes tehát megvásárolni ezeket a termékeket, akár a ragasztó nélküli változatot, akár pedig a nagyobb hatékonyságú öntapadós verziót.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5