Skip to main content
energiahatékonyság mullerautomatikashop.hu

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Az energia döntő szerepet játszik valamennyi vállalkozás életében: jellemzően a havi kiadások jelentős részét teszi ki, sokszor ráadásul mindezt a profit érezhető kárára. 

A nagyobb energiaigény mellett működő vállalatok számára kulcsfontosságú, hogy a lehető legjobban hasznosítsák az igénybe vett erőforrásokat. Napjainkban az energiaárak jelentős emelkedése ráadásul kifejezetten megköveteli a működés, különösen energiafelhasználás hatékonyságának felülvizsgálatát.

Legyen kényszer szülte megoldás vagy a vállalat saját döntése, a hatékonyság javítása kevesebb kiadást, ezáltal magasabb nyereséget eredményezhet. De mit tehetünk abban az esetben, ha elkötelezzük magunkat energiafelhasználásunk javítása mellett? Mostani cikkünkben ennek nézünk utána.

Miért fontos a minél jobb energiahatékonyság?

Bármilyen ipari létesítményről, üzemről vagy nagyobb irodaházról beszélünk, energetikai szemmel nézve szinte mindenhol nagyfogyasztókat láthatunk. Látványosak lehetnek a szállítószalagok, a különböző kezelőgépek, a hűtőberendezések vagy akár egy irodai környezet munkaállomásai is, ugyanakkor szinte fel sem fogjuk, a háttérben mekkora energiafelhasználás történik. Sokszor szivattyúk, ventilátorok, kazánok és szellőzőberendezések együttes működése szükséges ahhoz, hogy egyáltalán megteremtsük a munkavégzéshez szükséges feltételeket.

Ahol pedig nagymértékű a felhasználás, ott a pazarlás is hasonló méreteket ölthet, például a rossz energiahatékonyságból származó felesleges veszteségek miatt. A hatékonyság javításával a kiadások rövid távon is csökkenthetők, ugyanakkor egy korszerűsítés ellenállóbbá teszi a céget a jövőbeli áremelkedésekkel szemben és kevésbé lesznek kitettek más, kedvezőtlen piaci változásoknak is. Nézzünk is néhány tippet, amit érdemes lehet megfontolni a legjobb eredmény elérése érdekében!

3+1 tipp a jobb energiahatékonyságért

Ha a hatékonyság növeléséről beszélünk, akkor a legtöbb esetben a veszteségek csökkentésére érdemes helyezni a hangsúlyt. Jelentkezzenek azok a rossz szigetelés, az elavult berendezések használata vagy más, kevéssé hatékony működési mechanizmusok következményeként, a legjobb eredmény elérése minden esetben alapos tervezést igényel. Első lépésként hasznos lehet egy energetikai felülvizsgálat elvégzése, kielemezve a létesítmény energiafogyasztását, rámutatva a működés gyenge pontjaira.

1. Az épület felújítása

Az épület korszerűsítése növeli annak hatékonyságát, például modern szigetelési megoldások alkalmazásával vagy korszerűbb világítási rendszer kialakításával. Az okos világítás hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhet, mozgásérzékelőkkel és LED-izzókkal együtt töredékére csökkentheti korábbi költségeinket. Ráadásul valamennyi intelligens rendszernek hatalmas előnye, hogy energiafogyasztása pontosan mérhető, amely információk stabil alapokat adhatnak a további fejlesztésekhez.

2. Megújuló energiaforrások használata

Első lépésként már a nagyobb ablakok vagy a jobb fényáteresztő tulajdonságokkal rendelkező üvegek is hasznosak lehetnek ebből a célból, több természetes fénnyel kiváltva az izzók működését. A fosszilis tüzelőanyagokról nagyobb befektetés lehet áttérni valamilyen megújuló energiaforrásra, ugyanakkor hosszú távon megtérülő kiadást jelenthet.

Ráadásul minél zöldebb egy cég, annál kedvezőbb képet fest a piacon, akár leendő ügyfelei, akár jövőbeli befektetői felé is. Emellett jelentősen csökkenthető a vállalat ökológiai lábnyoma, a működés pedig egy idő után fenntarthatóvá válik. Egy jól méretezett napelempark fedezheti akár a vállalkozás minden energiaigényét, a havi rezsikiadásokat a minimumra csökkentve.

3. Eszközpark korszerűsítése

A régi eszközök rendszerint mára elavult technológiával készültek, korszerűtlen alkatrészeiknek és mechanizmusainak köszönhetően működésük során sokkal több energiát fogyasztanak. Nemcsak a világítás modernizálása lehet ilyen terület, az innovatív fűtési és hűtési rendszerek is sokkal energiahatékonyabbak a hagyományos megoldásokkal szemben. De igaz ez szinte minden eszközre, ami fontos szerepet játszik a vállalkozás életében, hiszen a modern berendezések sokszor jól programozhatók, automatizálhatók, ezáltal működésük optimalizálható, összességében pedig energiatakarékosabbá tehető.

+1 A teljesítmény javítása

A hatékonyság és teljesítmény szorosan összefüggnek: minél kevesebb munkával érhetünk el azonos eredményt, annál kisebb az adott folyamat energiaigénye. Hasonló célt szolgál a frekvenciaváltó is, amelynek segítségével szabályozhatóvá válik egy adott készülék motorjának fordulatszáma, ennek köszönhetően pedig javul a teljesítménye. Szabályozás nélkül ugyanis a berendezések jelentős energiát pazarolnak azzal, hogy mindig a maximális fordulatszámon üzemelnek, akkor is, amikor nincsen szükség a legnagyobb teljesítményre.

Mivel frekvenciaváltó híján a motor nem szabályozható, a közegáramot kell fojtással csökkenteni – mindezzel jelentős veszteségeket okozva. A frekvenciaváltó lényegében optimalizálja a motor működését, mindig annyi energiát felhasználva, amennyi az adott feladat elvégzéséhez szükséges. Ennek leggyakrabban talán a fűtési, légkondicionálási és szellőzési rendszerek esetében vehetjük hasznát, de akár szállítószalagok vagy feldolgozógépek működése is gazdaságosabbá tehető alkalmazásával.

Egy nagy energiaigényű hely üzemeltetése során a kulcs tehát a hatékonyság. Minden vállalat működési költségeinek jelentős részét teszik ki az energiára fordított kiadások, amelyeket az elavult megoldások, a korszerűtlen működési mechanizmusok aránytalanul megnövelhetnek. A különböző korszerűsítési, energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásokra ráadásul sok esetben elérhetők különböző támogatások is, így érdemes elgondolkodni a fenti lehetőségek valamelyikén, ha szeretnénk működésünket optimalizálni és vállalkozásunk a lehető legkevesebb költség mellett üzemeltetni.

A kép csak illusztráció, forrás: Photo by David Siglin on Unsplash 

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5