Skip to main content
hódfarkú cserép epitoanyag.hu

Kiváló vízzáró tulajdonságokkal rendelkező, ugyanakkor esztétikus és az épület jellegének megfelelő tető készülhet hódfarkú cserepek használatával. 

Az égetett cseréppel való tetőfedés a középkorban terjedt el igazán, amikor a városokban már kötelezővé tették a cserépfedést tűzvédelmi okokból.

Az első tetőcserepek egyszerű téglalap formával, alsó oldalon félköríves éllel készültek. Ez a cserépforma, a hódfarkú cserép, fennmaradt az évszázadok során, bár a használata a 20. század fellendülő építkezése idején háttérbe szorult a megjelenő új cseréptípusok miatt. Ma azonban újjászületett ez a típus, és ismét helyet kapott az építészetben.

Ha nyitott szemmel járunk, régebbi házakon még mindig láthatunk nem kis szerencsével megmaradt eredeti tetőcserepeket. De gyakran előfordul az is, hogy új, de korhű tetőcserepeket látunk, mivel műemléki épületek fedéseként csak az eredeti cserepezéssel megegyező borítás képzelhető el, ami sok esetben hódfarkú cserép.

Hódfarkú cserép új épületeken

Felvetődik a kérdés, hogy van-e helye ennek a cseréptípusnak az új épületeken.

Ha a csaknem tökéletes vízzárásra törekszünk, feltétlenül. Bár azzal érdemes számolni, hogy ennek a tetőfedésnek a kivitelezése drágább, mint általában szokott lenni, mert nagyobb az anyagszükséglete, és masszívabb tetőszerkezetet kíván a kettős fedésben elhelyezett hódfarkú cserép.

Akkor is előnyös, ha valaki olyan tetőt épít, amelyen sok az ív, a hajlat, a szabálytalan formák, esetleg a kúpos megoldások. A hódfarkú cserép ilyenkor azért a legjobb választás, mert könnyen követi a formákat.

Régi ház felújítása hódfarkú cseréppel

Ódon, akár százéves házakat is érdemes felújítani, ha az alap stabil, a falazat hibátlan és téglából készült. Ilyenkor az egyéb felújítások mellett a teljes tetőcsere indokolt. Érdemes korabeli épületek fényképeit tanulmányozni, és ha a megjelenésében, korában hasonlókon hódfarkú cserepet látunk, akkor az a legmegfelelőbb, ha mi is ezt a borítást választjuk, hogy a házunk igazán esztétikus legyen.

Ilyenkor nem érdemes megtartani a régi gerendákat; kiváló minőségű, erős, új fagerendákra lesz szükség, amelyek tartani tudják a lépést a hódfarkú cserép időtállóságával.

Stílusos tetők

Akár régi városi téglaházat vagy vidéki parasztházat újítunk fel, akár új házat építünk, a tető legyen stílusos, mert ez adja meg a ház jellegét, hangulatát.

A tájba, vagy a szűkebb környezetbe illeszkedő tetőt vagy az egyedi megoldásokat a hódfarkú cseréppel könnyen elérhetjük.

Ha egy ház régi, klasszikus jellegét kívánjuk hangsúlyozni új köntösben, akkor választhatunk antik vagy borvörös színt. Amennyiben a mai kor trendjeinek is meg akarunk felelni, jöhet a téglavörös, a natúr vörös vagy a rézvörös. Bátrabbak akár két, egymástól távol álló színnek vagy egy szín két árnyalatának (egy sötétebbnek és egy világosabbnak) a kombinálásával is cserepezhetik a háztetőt.

Minden esetben ügyeljünk arra, hogy a tető borítása összhangban maradjon a ház korával, stílusával, az épített környezettel, a tájjal.

Nyitókép forrása: seo101.hu licence alapján - elements.envato

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5