Skip to main content
napelem a1solar.hu

Fotó forrása: KRQ Kft.

A napelem rendszerek meghatározó része az inverter. Amennyiben meghibásodás lépne fel az inverter esetében, a napelemes rendszer működésképtelenné válik. Bemutatjuk, milyen hibák fordulhatnak elő és milyen lépéseket tehet megelőzésük érdekében. 

Miért a napelem inverter a napelem rendszer lelke?

A napelem inverter feladata, hogy a napelemek által megtermelt alacsony feszültségű egyenáramot az elektromos eszközök működtetésére alkalmas, magasabb feszültségű váltakozó árammá alakítsa.

Ha az inverter nem működik megfelelően, akkor az az egész rendszer leállását okozhatja. Annak ellenére, hogy az inverterek gyártó cégek alapos tesztelés alá vetik a termékeiket, előfordulhatnak olyan esetek, amikor ezek az eszközök meghibásodhatnak.

Mi lehet az oka a hibáknak? Mit tudunk tenni annak érdekében, hogy megelőzzük az esetleges meghibásodásokat? Ennek jártunk utána.

Az inverterről általánosságban

Az inverter telepítésekor a legfontosabb kérdés, hogy megfelelően működik-e, nem hibás-e a termék, valamint csatlakozik-e a hálózathoz.

A napelem inverter vizsgálatakor azt is érdemes ellenőrizni, hogy vannak-e külsérelmi nyomok rajta, az összes leválasztó be van-e kapcsolva és nincs-e kioldva a megszakító. Fontos továbbá, hogy vajon minden biztosíték a helyén van-e, nem kell-e a kiégéstől tartani.

Túlfeszültség esetén pedig ellenőrizni kell a hálózati feszültséget az inverter kijelzőjén vagy az alkalmazásban.

A választást célszerű szakértő csapatra bíznunk, hisz tapasztalataikra támaszkodva biztosak lehetünk abban, hogy számunkra megfelelő, a rendszerrel kompatibilis inverter kerül beszerelésre. 

A napelem inverter leggyakoribb hibái és megoldások

  • Helytelen telepítés

Ez a legjellemzőbb probléma. Mert hiába tervezik az invertereket hosszú távú működésre, a helytelen telepítés miatt komoly anomáliák fordulhatnak elő.

Ezért oda kell figyelni arra, hogy hozzáférhető helyre telepítsék az invertert, ez ugyanis a szerelés, karbantartás miatt lehet lényeges. Ugyanakkor nem szabad fejjel lefelé elhelyezni és be kell tartani a gyártó által előírt távolságokat bizonyos elektromos berendezésektől. Sőt, kerülni kell a vizesblokkokat is.

Az inverternek jól szellőző, kis hőingadozású pormentes helyiségben kell lennie és nem szabad olyan helyre sem rakni, ahol különböző vegyszereket, savakat használnak vagy tárolnak.

Be kell tartani a biztonsággal és a tűzvédelemmel kapcsolatos előírásokat és olyan helyen javasolt elhelyezni az invertert, ahol nem érheti közvetlen csapadék vagy napsugárzás, hiszen ezek az időjárási körülmények alaposan lecsökkenthetik az élettartamát.

Az pedig szintén alapelvárás, hogy az elektromos készülék olyan helyiségben legyen, ahol elérhető a wifi, hiszen az inverter egy okostelefonon is hozzáférhető alkalmazáson keresztül ad értékes információkat.

  • Túlmelegedés

Ha az inverter hőmérséklete meghaladja a maximális üzemi hőmérsékletet, akkor a rendszer leállhat. Ezért, ha az invertert zárt helyiségben szereljük fel, akkor gondoskodni kell a rendszeres szellőztetésről.

Vannak, akik ilyen esetben hűtőventilátorokat szerelnek fel a kapcsolószekrénybe.

  • Szigetelési problémák

Ez főleg olyan helyeken fordulhat elő, ahol magas a páratartalom vagy szűk a hely. Az inverternél rövidzárlat alakulhat ki, amit a panel és az egyenáramú csatlakozások közötti hibás összeköttetés okoz.

A rövidzárlatot a nedvesség vagy a vezetékek, érintkezők korróziója is okozhatja.

A szigetelési problémák megelőzése érdekében meg kell róla győződni, hogy a kábelek jó minőségűek-e és minden csatlakozás vízálló.

A korszerű invertereken a beépített gyors rövidzárvédelem lehetővé teszi, hogy ne keletkezzen kár az elektromos berendezésben.

  • Nem indul újra az inverter a hálózati hiba után

Ha napelem rendszerben hálózati hiba lép fel, akkor az inverternek magától újra kell indulnia. Ha ez nem történik meg, akkor a karbantartó csapat segítségére van szükség.

napelem a1solar.hu

Fotó forrása: KRQ Kft.

Összegzés

A minőségi inverter tehát nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a napelem rendszerünk kifogástalanul működjön.

Ezért a helytelen telepítési, túlmelegedési, szigetelési vagy újraindulási problémák kiküszöbölése érdekében megfelelő minőségű terméket javasolt választani, illetve olyan szakértő csapatra kell bízni a telepítést, akik értékes tapasztalattal és szakértelemmel rendelkeznek a napelem rendszerek telepítésében.

 A1 Solar – Az energetikai szakértő

Az A1 Solar csapata 2500-nál is több sikeres telepítés tapasztalatai alapján pontosan tudja, hogy milyen minőségű alkotórészekre van szükség a megbízhatóan működő napelemes rendszerek telepítése érdekében.

Egykapus rendszerben (pályázatfigyelés, pályázatírás, generálkivitelezés, projektmenedzsment) segítik ügyfeleiket.

Minden apró részletre odafigyelő energetikai audit során mérik fel ügyfeleik lehetőségeit, akár a villanyszámla lenullázása érdekében.

Bízza szakértő csapatra a gyorsan megtérülő napelemes rendszer telepítését! Válassza az A1 Solart!  

Szponzorált cikk

TOP 5