Skip to main content
zöld otthon hőszivattyú

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Ma már nincs olyan pontja a Földünknek, amelyet ne érintene az éghajlatváltozás. Az erdők fokozatos irtása, a fosszilis energiahordozók nagyarányú égetése és a felelőtlen állattenyésztés hatalmas terhet rónak az ökoszisztémára, miközben az ilyen tendenciákkal szembemenő gyakorlatok és szabályozó döntések nem bizonyulnak elégnek. Éppen ezért elértünk egy olyan pontra, amikor már mindenkinek felelősséget kell vállalnia a bolygó megmentésében, legyen szó egy kétgyermekes családról vagy akár egy milliókat foglalkoztató gyárról.

A háztartások szerepe

Amikor néhány évvel ezelőtt szóba jött, hogy vajon mekkora szerepe van a háztartásoknak a globális felmelegedésben, sokan legyintettek, mondván: kizárólag a nagy üzemeket és a döntéshozókat érdemes felelősségre vonni a kérdésben. Akkor még talán – információhiányra hivatkozva – ez elfogadható volt, ma már viszont tudjuk, hogy a háztartások is nagymértékben hozzájárulnak ehhez a folyamathoz.

2022-ben készült egy kutatás az Egyesült Királyságban, ami rámutat, hogy az éghajlatváltozást okozó üvegházhatású gázok 20%-a származik közvetlenül a családoktól. Ez pedig azt jelenti, hogy a mindennapi szokásoknak, gyakorlatoknak és egyéni fogyasztásnak köszönhetően a háztartások a legnagyobb károsgáz-kibocsátók közé tartoznak. Azaz: itt az ideje lépni, mégpedig mihamarabb!

Ha az alapokkal kezdenénk...

Láthatjuk tehát, hogy mára milyen fontossá vált a szerepünk ebben a kérdésben. A jó hír pedig az, hogy számtalan kisebb-nagyobb változtatásokkal nagy különbségeket eredményezhetünk. Változtathatunk a fogyasztási szokásainkon, azon, hogy hogyan közlekedünk vagy éppen azon, hogy miként táplálkozunk. Nem utolsó sorban pedig érdemes megvizsgálni magát az otthonunkat.

Ha éppen most építkezünk, akkor számtalan lehetőségünk van arra, hogy visszaadjunk valamit a környezetünknek. Amennyiben nem riasztanak el minket a viszonylag magas belépési költségek és vonz a nagyarányú megtérülés, akkor alapozhatjuk a házunkat megújuló energiaforrásokra. Telepíthetünk a tetőre napelemeket vagy a kertbe hőszivattyút, hogy minimalizáljuk az energiaszámláinkat és függetlenedjünk a fosszilis energiahordozóktól. Szintén sokat tehetünk azzal, ha megfelelő szigeteléssel látjuk el a házat, hogy minél kevesebb energia menjen kárba. Az építkezés során használhatunk újrahasznosított alapanyagokat és helyben előállított termékeket, hogy a lehető legkisebb legyen az új otthonunk karbonlábnyoma.

És ez csak néhány példa, a sort még sokáig folytathatnánk, hiszen szerencsére mára az építőipar egyre rugalmasabban alkalmazkodik ezekhez az égető problémákhoz.

5 egyszerű tipp egy zöldebb otthonért

Akár most építkezünk, akár már áll az otthonunk, vannak olyan kisebb lépések, amelyeket bármikor könnyen és gyorsan megtehetünk a zöldülésért. Nézzük, mire gondolunk pontosan!

Lépjünk fel a vízpazarlás ellen!

Lehet, hogy észre sem vesszük, de számos olyan rutingyakorlatunk lehet a mindennapokban, amivel pazaroljuk ezt a véges és értékes forrást. Így például, ha csöpög a csap, azt mindenképp javíttassuk meg mihamarabb, hiszen naponta akár 4-5 liter víz is kárba mehet! A mosogató- és mosógépet csak akkor indítsuk el, ha tele van, figyeljünk arra, hogy 5 percnél tovább ne zuhanyozzunk! De választhatunk a fürdőbe víztakarékos csaptelepeket és zuhanyfejeket is.

Alkalmazzunk okos megoldásokat!

Ma már a legkülönbözőbb dolgokra használhatunk okos eszközöket. Létezik olyan, amivel könnyen ellenőrizhetjük az energiafelhasználásunkat, így láthatjuk, hol történik pazarlás. De olyan megoldás is van, amivel a távolból irányíthatjuk otthonunk hőmérsékletét, mindegy, hogy valamilyen hagyományos vagy éppen hőszivattyús fűtési rendszert használunk. Ennek köszönhetően csak akkor áll be a kívánt hőmérséklet a házban vagy lakásban, amikor már mi is ott tartózkodunk.

Válasszunk energiatakarékos égőket!

Apróságnak tűnik, de sokat jelenthet az energiatakarékosság szempontjából, ha környezetbarát, energiatakarékos villanykörtéket vásárolunk a hagyományosak helyett. Mindez ráadásul szinte semmibe sem kerül nekünk!

Komposztáljunk!

Manapság a hulladéklerakó rendszerek annyira telítettek, hogy a szemetünket a lehető legkisebb helyre tömörítik össze, ami miatt az sokkal nehezebben és hosszabb idő alatt bomlik le. Éppen ezért jó, ha a lehető legkevesebb hulladék jut be ebbe a rendszerbe, és inkább otthon helyezzük azt el a kertben, egy komposztálóban. Ezzel nemcsak a környezetünknek teszünk jót, de a keveréknek a növényeink is örülnek majd!

Döntsünk az újrahasznosítható alternatívák mellett!

Az egyszer használatos műanyagok hatalmas terhet rónak a bolygóra: mintegy ezer évbe telik, hogy egy ilyen szívószál vagy pohár lebomoljon. Így mindenképpen célszerű ezeket olyan alternatívákra cserélni, amelyeket bármennyi alkalommal tudunk használni. Az eldobható szívószálak helyett használjunk fémből készült verziót, amit elmoshatunk, a műanyag zacskók helyett pedig textilből készültekkel menjünk nagybevásárolni!

A nyitókép csak illusztráció, forrás: kie-ker képe a Pixabay -en. 

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5