Skip to main content
doktor24.hu nátha megfázás betegség

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

Míg a legtöbb megfázás egy-két héten belül magától elmúlik, egyeseknél a panaszok tartósan fennmaradhatnak, és bevált kezelési módszerek hatására sem akarnak eltűnni. Ha ilyen helyzetben találjuk magunkat, elengedhetetlen, hogy megfelelő orvosi segítségért folyamodjunk. 

Mivel tartós náthától szenvedni frusztráló és kimerítő lehet, alábbi cikkünkben összefoglaljuk a legjellemzőbb megfázásos tüneteket, valamint a hosszabb ideig fennálló megbetegedéssel küzdők számára ajánlott különböző egészségügyi lehetőségeket.

Melyek a megfázás legjellemzőbb tünetei?

A nátha minden évben emberek millióit érinti világszerte. Ezt a vírusfertőzést számos jól azonosítható ismertetőjel kíséri, de előfordulhatnak egyénenként eltérő panaszok is. Vegyük most sorra a leggyakoribb panaszokat, segítve ezzel a megfázás azonosítását és megkülönböztetését más betegségektől.

A nátha egyik jellegzetes ismertetőjele az orrfolyás és az orrdugulás, amikor az orrjáratainkban lévő erek megduzzadnak a vírusfertőzés okozta gyulladás következtében. A torlódás megnehezítheti az orrunkon keresztül történő légzést, ez pedig dugulásos vagy elzáródott érzéshez vezethet.

A gyakori tüsszögés szintén ismert jelenség egy megfázás során, ez ugyanis szervezetünk természetes reflexe arra, hogy az irritáló anyagokat vagy a felesleges nyálkát kiűzze orrjáratainkból. A tüsszögést a nátha különböző tényezői válthatják ki, például az orrdugulás, a szervezetünkben lévő gyulladás vagy idegen részecskék jelenléte az orrüregünkben. A köhögés szintén jellemző: ez lehet száraz vagy váladékot termelő, a szerepe az, hogy segít megtisztítani a légutakat.

Sok náthás megbetegedésnél jelentkezik torokfájás, amit torkunk szöveteinek gyulladása okoz. Ezt a védekező mechanizmust általában az orrfolyás utáni csepegés váltja ki, amikor a felesleges nyálka lefolyik torkunk hátsó részén – ez irritációhoz és fájdalomhoz vezethet. Egyesek enyhe fejfájást vagy arcfájdalmat is tapasztalhatnak a váladékok feltorlódása és az arcüregek nyomása miatt. Az enyhe testfájdalmak szintén előfordulhatnak, emellett gyakran fáradtságot és kimerültséget is érezhetünk. Ezt immunrendszerünk vírusfertőzésre adott válasza okozza, mely könnyen elszívhatja az összes erőnket.

Hová menjünk, ha tartósan megfázásos tüneteket tapasztalunk?

Amennyiben náthás panaszaink nem akarnak elmúlni, számos lehetőség áll előttünk az alapellátást biztosító háziorvosoktól kezdve a szakorvosokon át a szokványostól eltérő terápiákig. Vegyük most sorra alternatíváinkat, hogy megalapozott döntést hozhassunk!

Háziorvos

Ha tartósan megfázásos megbetegedéssel küzdünk, háziorvosunkkal érdemes legelőször felvennünk a kapcsolatot. Ezek az egészségügyi szakemberek széles körű tapasztalattal rendelkeznek a gyakori betegségek, köztük a nátha diagnosztizálásában és kezelésében. Biztos kézzel azonosítják az ismertetőjeleket, megbízható vizsgálatokat végeznek, és pontosan ismerik kórtörténetünket. Megítélésük alapján további gyógyszereket írhatnak fel panaszaink enyhítésére, vagy vény nélkül kapható készítményeket javasolhatnak. Súlyosabb esetben azonosíthatják azokat a háttérben meghúzódó betegségeket, amelyek hozzájárulhatnak a tartósan fennálló, megfázásszerű tüneteinkhez, és beutalhatnak a megfelelő szakorvoshoz.

Szakorvosok

Súlyosabb megbetegedés esetén tehát háziorvosunk továbbirányít minket egy specialistához. Általánosan a fül-orr-gégészet orvosai nyújthatnak szakértői segítséget az arcüreggyulladás, krónikus nátha vagy más olyan állapotok kezelésében, amelyek elhúzódó, megfázásszerű jegyeket okozhatnak. Emellett javasolhatnak további diagnosztikai eljárásokat, képalkotó vizsgálatokat vagy allergiavizsgálatot is. A légzőszervi betegségekre szakosodott pulmonológusokat akkor érdemes felkeresnünk, ha tüneteink krónikus köhögéssel vagy légzési nehézségekkel járnak.

Allergológusok

Néha allergiás reakciók is válthatnak ki tartós megfázásos jegyeket. Ha azt gyanítjuk, hogy az elhúzódó panaszok hátterében allergia állhat, a probléma megoldásához egy allergológus szakember jelenthet segíthet. A szénanátha vagy éppen az allergiás nátha könnyen megfázásszerű tünetekként jelentkezhetnek anélkül, hogy bármilyen egyéb kísérő jelenséget tapasztalnánk. Egy allergológussal – többek között bőrprick-tesztekkel vagy vérvizsgálatokkal – viszont meghatározhatjuk a panaszokat okozó konkrét allergéneket. Ennek érdekében egyénre szabott kezelési tervet dolgoznak ki számunkra, amely magában foglalhat allergénkerülési stratégiákat, gyógyszereket vagy immunterápiát.

Alternatív terápiák

Az egyik leggyakoribb változata az akupunktúra, a hagyományos kínai orvoslás gyakorlata, amely során vékony tűket szúrnak testünk meghatározott pontjaira. Hasonló célokkal alkalmaznak gyógynövényeket is, például echinaceát vagy bodzát. Jól bevált megoldás még a gőzinhalálás, amikor egy forró vízzel teli tál fölé hajolva, fejünket lefedve körülbelül tíz percig belélegezzük a meleg gőzöket. A terápiás hatás fokozásához néhány csepp illóolajat, például eukaliptuszt vagy borsmentát is hozzáadhatunk. Fontos azonban, hogy mielőtt bármilyen alternatív terápiát kipróbálnánk, konzultáljunk egy képzett szakemberrel vagy gyógynövényszakértővel, hogy megbizonyosodjon a kezelések biztonságosságáról és hatékonyságáról.

Tartós megfázásos tüneteink alaposan felkavarhatják mindennapi életünket, és szűnni nem akaró állapotuk olyan alapvető problémákra utalhat, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Ha ilyen jelzésekkel szembesülünk, feltétlenül forduljunk egészségügyi szakemberhez. Háziorvosunk kiváló kiindulópont lehet, mivel biztosíthatja a kezdeti értékelést és kezelést, de szükség esetén szakorvoshoz, például fül-orr-gégészetre vagy allergológiára irányíthat minket.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by stefamerpik on Freepik

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5