Skip to main content

Talán nem én vagyok az egyetlen, aki hosszú évek után is valahogy idegennek érzi a zsúfolt panelerdőket és az azt körülvevő betondzsungelt.

Szerencsére azonban sok mindenki részéről látom rá az igényt, hogy valamilyen formában újra a természet felé forduljon a világ a rideg városiasodás felől. 

Erre az igényre született egy érdekes ötlet Milánóban. A projekt neve Bosco Verticale, vagyis Függőleges Erdő.

A 27 emeletes lakóépület speciálisan kialakított erkélyein közel egy hektárnyi növényzet kap helyet, ami 900 fából, 5000 cserjéből, és 11.000 talajtakaró növényből áll.

A Stefano Boeri építész által tervezett tornyokban nyáron a fák árnyékot nyújtanak, és jelentősen szűrik a város poros levegőjét, télen viszont a csupasz ágak átengedik napfény.

A Függőleges Erdő öntözőrendszere Milánó megtisztított szennyvizét fogja majd használni.

Az épületek természetesen nem csak a lakók számára teszik élhetőbbé a mindennapokat, hanem az egész városnak hasznos tisztító munkát végeznek.

Boeri szerint ráadásul az egész növényesítés csak 5 százalékkal emeli meg az építési költségeket.

Az építész szerint az ehhez hasonló kezdeményezések lehetnek a modern városok egyetlen esélyei, hiszen ekkora mennyiségű növény telepítéséhez 10.000 négyzetméter szabad földterületre lenne szükség a városon belül normális esetben.

Forrás: HaÉrdekel blog

TOP 5