Skip to main content

A reformot a környezetvédelmi miniszter nagyanyjának papagája kezdeményezte.

Costa Ricában olyannyira javul az állatok helyzete, hogy a kormány amnesztiát készül adni az állami állatkertek lakóinak - írja az Independent.

René Castro, az ország környezetvédelmi minisztere a "ketrecmentesség" alapelvével jellemezte az új szabályozást. A miniszter a helyi La Nacionnak azt mondta, a döntést a nagyanyja papagája ihlette.

"Az egyik nap kivittük a papagájt a teraszra, és amikor elszállt fölöttünk egy vad papagájraj, nagymamám papagája csatlakozott hozzájuk. Ez nagyon nagy hatással volt rám, mert azt gondoltam, hogy mindent megadtunk neki, amiről az ember azt gondolja, hogy szüksége lehet rá. Mégis, mikor lehetősége volt rá, a szabadságot választotta" - mondta Castro.

A San José-i Simón Bolívar állatkert, amely eddig állatok százainak volt lakóhelye, ezután botanikus kertként fog tovább működni, míg a város nyugati részén fekvő Santa Ana vadasparkot parkká alakítják. Az állatokat pedig elengedik, vagy új lakóhelyet keresnek nekik.

A Costa Rica-i állatkerteket már korábban is érték kritikák a kényelmetlen ketrecek és a kosz miatt. Az állatkerteket üzemeltető alapítvány, a Fundazoo viszont megpróbálta megakadályozni az állatkertek bezárását.

"Aggódunk amiatt, hogy a minisztérium hova tervezi vinni az állatokat, mivel csak a szóban forgó helyek rendelkeznek erdei állatokra specializálódott állatorvossal és dietetikussal" - mondta az alapítvány képviselője.

Costa Rica 2002-ben tiltotta be a állatokat is felvonultató cirkuszokat és a sportvadászatot is korlátozták az országban.

Costa Rica unortodox húzásai

A latin-amerikai országban nem ritkák a meglepő lépések a kormány részéről: július elején a törvényhozás véletlenül legalizálta melegházasságot. Jose Maria Villalta, a baloldali Széles Front Párt tagja szerint a konzervatív képviselők egyszerűen nem olvasták el a szöveget, amiről szavaztak.

Az állatreformokért felelős René Castrónak - aki egyébként a kilencvenes évek végén már volt környezetvédelmi miniszter - sem ez az első érdekes húzása: 2011-es beiktatása után 3 éves moratóriumot írt ki az olajbányászatra, amit - bár a környezetvédők üdvözöltek - azért kritizáltak, mert a lépés jelentősen csökkenti az ország amúgy sem fényes gazdasági növekedési potenciálját.

(Kapcsolódó anyagunk, melyben videón látható Costa Rica csodálatos állatvilága, itt található: http://utajovobe.eu/hirek/klimavaltozas/269-miert-is-jo-az-okoturizmus-globalizacio-fenntarthatosag)

Forrás: http://index.hu/kulfold/2013/08/12/amnesztiat_kapnak_a_costa_rica-i_allatok/

Kép: A Costa Rica-i állatkert egyik papagája (Fotó: Yuri Cortez / AFP)

TOP 5