Skip to main content

 

Évek óta egyre több megbetegedést okoznak nálunk is az elszaporodó kullancsok, mivel egyre több hordoz közülük valamilyen fertőzést. Irtás nincs, pedig létezik egy magyar fejlesztésű szer, amellyel hatásosan és környezetkímélő módon lehetne pusztítani a vérszívókat. Csak éppen több mint egy évtizede arra vár, hogy gyártásba kerüljön.

Az utóbbi évek időjárása elősegítette a vérszívók, elsősorban a szúnyogok és a kullancsok elszaporodását Magyarországon. Az élősködők számának növekedése miatt emelkedett az általuk terjesztett fertőzésekben megbetegedettek száma is.  A Magyar Kullancsszövetség adatai szerint Magyarország északi és nyugati része Európa kullancsokkal leginkább fertőzött területei közé tartozik. A vérszívók számos, emberre és állatra egyaránt veszélyes betegséget, többek között Lyme-kórt, agyvelő- és agyhártyagyulladást, babéziózist terjeszthetnek.

hirdetés

Míg egy évtizeddel ezelőtt a kullancsoknak csupán 17 százaléka hordozta a Lyme-kórt, addig ez az arányszám mára meghaladta az 50 százalékot. Évente 1500-2500 ilyen típusú megbetegedést regisztrálnak Magyarországon, az aktuális betegszám pedig mára megközelíti a 250 ezret. 

A kullancsok ellen vívott harcot a populáció számának jelentős csökkentése segítheti. Rejtőzködő életmódjuk miatt ezeket a parazitákat ugyanis teljesen kiirtani sohasem lehet, legfeljebb gyéríteni.  A lakosság túlnyomó többségében tartja magát az a tévhit, hogy Magyarországon a kullancsok elleni védekezés gátja egy uniós rendelet, amely lehetetlenné teszi a vegyszeres irtást. Ez azonban nem teljesen igaz: az EU nem tiltotta be a hatásos vegyszerek használatát, csak újra kellett volna engedélyeztetni őket. Ez azonban rendkívül költséges, ezért a hazai forgalmazó üzleti megfontolásból nem kérelmezte.  Így jelenleg csak a prevenció marad: a megfelelő öltözködés, valamint a jól ismert riasztóspray és krém mellett már léteznek tabletták is, háziállatok esetében pedig a különféle cseppek és nyakörvek adhatnak védelmet.

Magyar fejlesztésű szer oldhatná meg a problémát

Pedig lenne más megoldás is. Két magyar kutató, Bratek Zoltán és Bózsik Béla Pál ugyanis több mint egy évtizede egy olyan kullancsirtó szert fejlesztett ki, amely természetes anyagokból, a rovart megbetegítő gombákból áll, így méreg nélkül pusztítja el a parazitákat.  Az elvégzett szabadföldi, nagy parcellás kísérletek teljes mértékben igazolták a szer hatékonyságát. A találmány legnagyobb előnye, hogy környezetbarát, csak a kullancsokra veszélyes.  “Számos olyan szer létezik, amelyek nem csak a kártevőket pusztítják el, hanem olyan rovarokat is, amelyek a tápláléklánc fontos részei. Ez pedig további állatfajokra van negatív hatással. Ismereteink szerint a mi módszerünk csak a kullancsokat öli meg, tehát parkokban, turistaútvonalakon, táborokban, és nyaralóhelyeken is lehetne alkalmazni, hiszen nem tesz kárt a környezetben" - mondta Bratek Zoltán. 

A hazai fejlesztésű irtóanyag működési elve a következő: szétszórják a kullancsoktól fertőzött területen, a tenyészet pedig megtapad a vérszívókon. Ezután olyan enzimeket kezdenek el termelni a gombák, amelyek bejutnak a kullancs kitinpáncélja alá, majd ott tovább szaporodnak, terjeszkednek. Addig-addig zajlik ez a folyamat, mígnem a kullancs egyszerűen felemésztődik.

Megint az EU tesz keresztbe

Bratekék fejlesztését mégsem találni a boltok polcain. Létezik ugyanis egy uniós szabályozás, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi az ilyen típusú, úgynevezett rovarpatogén biocidok piacra kerülését. Az indokolatlanul drága, milliárdokba kerülő engedélyezési folyamatot még a nagy gyártók sem vállalják be.  "Pedig ősi módszerről van szó, Dél-Amerikában például évezredek óta készítenek és alkalmaznak ilyen, természetes rovarirtó szereket az őslakosok" - emelte ki Bratek Zoltán.

Az egyetemi adjunktus elmondása szerint 1997-ben kezdték a kutatást, 2001-re már "lerakták az alapokat". Azóta számos céggel tárgyaltak, azonban a gyártás továbbra is várat magára. Holott élénk a külföldi érdeklődés is, elsősorban azokból az országokból, ahol a biogazdálkodásnak nagy hagyományai vannak. A kutatók szerint azért is érthetetlen az EU magatartása, mert például az Egyesült Államokban a hipermarketekben bárki vásárolhat ilyen rovarirtó szereket. Sikerrel is alkalmazzák az ottani kullancsfajok ellen. Ráadásul a korábban engedélyezett rovarpatogén biocidokat az uniós országokban is használják: például Angliában, Franciaországban krumplibogarak, sáskák, levéltetvek ellen védekeznek ilyen módon.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Bratek Zoltán, az ELTE Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszékének adjunktusa. MTI Fotó: Kovács Attila

TOP 5