Skip to main content
No Mow May fűnyírás mentes május

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Egy környezetvédelmi szervezet azt kéri azt osztrákoktól, hogy májusban ne nyírják a füvet, áll a közleményükben.

No Mow May

A Die Umweltberatung szerint májusban, ahogy beköszönt a jó idő, szerte az országban, így a fővárosban is beindulnak a fűnyírók.

hirdetés

Ez pedig káros a növények és a rovarok, valamint a kisebb állatok, madarak számára, hisz alig indul be az élet, a fűnyírók, nincs jobb szó rá, megtizedelik az életteret, így a biológiai sokszínűség jelentős kárt szenved.

Ezért a szervezet arra kéri a kertek, közterületek tulajdonosait, hogy ne nyírják a füvet a tavasz utolsó hónapjában, illetve értelemszerűen egészen a tél beköszöntéig.

A közlemény kitér még arra is, hogy a zöld gyep szebbé tételéhez, fejlődéséhez sokan gyomirtót, permetet használnak, ami nem csak a biodiverzitásra veszélyes, hanem károsítja az emberek és az állatok egészségét is.

A kezdeményezés nem újkeletű, a fűnyírásmentes májust, a vadvirágos rétek megteremtését célzó felhívást 2019-ben már meghirdették Angliában, melynek köszönhetően szerte Európában sokan csatlakoztak az angol kezdeményezéshez.

Minderről bővebben az alábbi cikkben lehet olvasni.

Megjegyezzük még, hogy Magyarországon több boltban is kapható vadvirág fűmag keverék, ha bárki felhagyna a fáradtságos fűnyírással, és méh, valamint rovar, illetve madárbarát kertet szeretne varázsolni a zöld gyep helyébe.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Miért van szükség virágos rétekre a városokban?

Forrás - A nyitókép csak illusztrció, forrás: Mariya képe a Pixabay -en.

TOP 5