Skip to main content
Pontavedra tilos autó város

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

1999-ben a 85.000 lakost számláló Pontavedra városából ki lettek tiltva az autók, írja a Politico. 

Miguel Anxo Fernandez Lores, a város azóta is hatalmon lévő polgármestere már az ezredforduló előtt is úgy gondolta, hogy az autók tartása nem jogosítja fel a tulajdonosokat a közterület birtoklására, ezért először a történelmi belvárosból, majd más kerületekből is száműzte a kocsikat.

hirdetés

Minderre tekintettel megszűntek a belvárosi parkolók, helyüket a külvárosokban épített földalatti garázsok vették át, eltűnt a zaj és a kipufogógáz okozta terhelés, ahol pedig meg kellett hagyni a közlekedést, - de ez alig érzékelhető -, ott sincs szükség lámpákra, körforgalommal és maximum 30km/h végsebességgel szabályozható a közlekedés.

Összegzésképp elmondható, hogy a „város feletti uralmat“ a gyalogosok és a biciklisek vették át.

Pozitív következmények

A város légszennyezettsége 70 százalékkal csökkent, a belváros népessége 15.000 lakossal bővült.

De nem csak a lakosság bővült, hanem megjelentek azok a boltok, melyek naponta ellátják az embereket. Olyan üzletek, melyek áruiért korábban az itt élők a külvárosokban lévő áruházakba jártak vásárolni, mégpedig autóval.

2009 óta nem történt halálos eredménnyel járó közúti baleset, az adatok 1996 és 2009 között is már csökkenő számot mutattak.

A városon egyébként 25 perc alatt át lehet haladni gyalog, olyan a szerkezete, így ez is kedvezett ahhoz, hogy az autómentes övezet kialakíthatóvá váljon.

A fentiekről videó is készült, mely jól mutatja be, milyen volt a városi közlekedés korábban, és milyen, mennyivel élhetőbb most a város.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Íme az e-kerékpár, amihez nem kell akksi, mégis megy – Videó!

Íme a falu, ahol autóval nem, csak csónakkal lehet közlekedni

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Gustavo Fring: pexels

TOP 5