Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

A téli zord időjárás komoly kihívások elé állította az oslói elektromos buszokat, amiért a Ruter közlekedésszervező cég jelentős pénzbírságot szabott ki a járműparkot működtető Unibusz vállalatra. 

Osló 2019-ben kezdte meg az elektromos buszok nagyszabású beszerzését, és azóta 477 elektromos közösségi járművet állítottak szolgálatba, írja az economix.

hirdetés

Az első buszok még rendelkeztek olajkályhás fűtéssel, de 2022-től a Ruter csak hőszivattyús klímaberendezésekkel szerelt buszokat állított forgalomba, ami azonnali problémákat okozott. A 2022-es téli időszakban az olajkályha nélküli buszokat le kellett állítani, mivel az akkumulátorok gyorsan lemerültek a fűtés használatakor.

A következő évben a rendkívül hideg időjárás miatt több mint száz busz rekedt a garázsokban, és azok, amelyek forgalomba kerültek, vagy fűtés nélkül közlekedtek, vagy a fűtés bekapcsolásával gyorsan lemerültek.

A statisztikák szerint a fűtés akár 60-70%-kal csökkentheti a buszok hatótávolságát.

A Ruter ideiglenesen feloldotta az olajkályhák szoftveres korlátozását, de ez sem oldotta meg a töltők problémáit, amelyek közül több is elromlott a tartós hidegben. Végül az időjárás enyhülése oldotta meg a problémát.

Télen voltak napok, amikor ezer buszjárat is kimaradt a hideg következtében. A Ruter 200 millió koronás (körülbelül 6,5 milliárd forintos) büntetést szabott ki az Unibuszra, de a cég képviselői lealkudták az összeget 5 milliárdra, bár a csődveszély még mindig fenyegeti a vállalatot. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Norvégiában rengeteg e-autót adtak el, mégsem csökken a benzin értékesítése

Elhibázott lépés lehetett a villanyautók támogatása Norvégiában?

Jelentősen csökkent az elektromos autók értékesítése Németországban

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Andrea Piacquadio: pexels

TOP 5