Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

Norvégia gazdagságának paradoxonja: Az olajbevételek árnyékában virágzik az elektromobilitás. 

Norvégia, a világ egyik legtehetősebb nemzete, paradox módon éppen hatalmas olajbevételeinek köszönhetően támogatja határozottan az elektromos járművek térhódítását, írja a Telex.

hirdetés

Az állami támogatásoknak köszönhetően a villanyautók piacra kerülési ára jelentősen csökkent, ami az új autók eladási statisztikáiban is megmutatkozik: az elektromos modellek már évek óta uralják a piacot. A 2022-es adatok szerint az új autók közel 80%-a volt elektromos, 2023-ban ez az arány 83%-ra nőtt, és az idei évben már a 90%-ot is elérte.

Mindeközben a dízel- és benzinfogyasztás Norvégiában csak csekély mértékben csökkent, a Forbes egyik tavalyi cikkére hivatkozva a 2023-as fogyasztás csupán 10%-kal maradt el a villanyautók piaci térhódítása előtti időszak, 2017 és 2019 közötti átlag alatt.

A szakértők szerint ennek több oka is van, és egyetértenek abban, hogy ha egy ilyen gazdag országban, jelentős kormányzati támogatással és a lakosság nyilvánvaló lelkesedésével is nehezen sikerül csökkenteni a benzinkonsumpciót, akkor globális szinten még nagyobb kihívást jelenthet ez, mint azt korábban gondoltuk.

A benzinfogyasztás stagnálásának egyik oka, hogy a norvégok gyakran megtartják régi, benzines autóikat az elektromos járművek megvásárlása mellett, és hosszabb utazásokhoz továbbra is ezeket részesítik előnyben, míg az elektromos autókat inkább a rövid távú, városi közlekedésre tartják fenn.

Az elektromos autók töltési ideje és a töltőállomások száma még mindig korlátozott, így sokak számára ez a megoldás kényelmesebb és kiszámíthatóbb.

Bár az elektromos autók az újautó-eladásokban már dominálnak, egy ország teljes gépjárműflottájának lecserélése hosszú folyamat. Norvégiában a forgalomban lévő 5,4 millió autóból még mindig csak a negyede elektromos vagy hibrid, míg Magyarországon ez az arány csak 6%.

A benzinfogyasztás magas szintjének másik oka, hogy a személyautóknál nagyobb, hosszú távú közlekedésre használt járművek, mint a buszok és kamionok, elektromos változatai még ritkák és korlátozott hatótávval rendelkeznek. A nagy fogyasztók, mint a teherszállító hajók vagy repülőgépek esetében pedig az elektromos meghajtás egyelőre nem jelent alternatívát.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Elhibázott lépés lehetett a villanyautók támogatása Norvégiában?

Jelentősen csökkent az elektromos autók értékesítése Németországban

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by ArthurHidden on Freepik

TOP 5