Skip to main content

Ha nincs az adott térségben valamilyen figyelemfelkeltő dolog, találj ki valamit! Csak így jön a turista! Ezt az elvet vallhatták azok a kínai Hunan tartományban élő mérnökök, akik „feltalálták” az Égi Járdát, ezt a magasba emelt szédítő építményt.

Az Égi Járda a Tianmen hegységben, Zhangjiajie-ben található, a tengerszint felett 1432 méterrel. Mint látható, a teljes padlózat üvegből készült, így ha végigmegy rajta a látogató, mindent lát alant. A túra tehát csak erős idegzetűeknek való, de a „séta” abszolút biztonságos, vallják az építők.

Az építményen csak olyan lábbeli-védővel lehet végigmenni, ami nem piszkítja be az üveget, hisz ha az koszossá válik, nem lehet a mélybe letekinteni. Ettől függetlenül is gyönyörű a panoráma, ha „kinézünk” a többi hegy irányába, így kezd (talán) a gyakorlatban is érvényesülni az az ökoközgazdászok által megfogalmazott tétel, hogy a természetnek, e helyen a tájképnek, pénzben is kifejezhető az értéke. Ahogy ezt A. Huxley, a Szép új világ írója is interpretálta, „A kankalinnak és a tájnak egyetlen komoly hibája van: nem kell érte fizetni.” Szerencsére azóta a világ sok helyén felismerték, hogy nem pusztítani kell a természetet, hanem másképp, környezetkímélő módon kell hasznosítani, melyre, - ha a panorámához párosítható az érték fogalma -, megfelelő válasz lehet a turizmus. A látogató pedig pénzt, értéket termel. Egyes országok, mint pl. Costa-Rica, jelentős bevételre tesz szert az ökoturizmusból, neveli, ápolja, sőt, újra is telepíti erdőit, míg Brazília ezzel ellenkezőleg, művelhető földterületek nyerése érdekében, csak pusztítja. Úgy látszik, lassan Kína is kezd beállni a sorba, bár közismert tény környezetvédők számára, hogy jelenleg a nagyhatalom ma még a gazdasági érdekeket, és így a környezetszennyezést helyezi előtérbe.

Mielőtt azonban bárki azt hinné, a kínaiak találták fel az üvegjárdát, utalni kell az amerikaiakra. A Grand Kanyonban építettek hasonló „utcakövet” az Újvilág lakói, ugyanakkor meg kell jegyezni, nem túl esztétikus látványt nyújt maga a kilátó.

A Tianmen hegyet, - szószerinti fordításban Mennyei Kapu hegyet -, azért nevezik így, mert félúton az orom (csúcs) felé, egy hatalmas természetes barlang található az oldalában.

A parkban a vállalkozó szellemű turisták drótkötélpályát is igénybe vehetnek, melyen végigszáguldva is „körül” lehet nézni, vagy le lehet tekinteni a mélybe.

Végezetül tekintsük meg azt a rövid videót, mely mutatja, mit is érzékelhetünk, ha vagyunk olyan bátrak, hogy elinduljunk a sétán.

 

 

TOP 5