Skip to main content

2013. április 23-tól már magyarországi helyszíneken is barangolhatnak a felhasználók a Google Street View szolgáltatásának köszönhetően. A magyarul Utcaképnek nevezett applikáció a Google Térkép legnagyobb felbontású szintje, ahol valóban be lehet járni egy-egy város utcáit a pontos panorámaképeknek köszönhetően.

A 2004-ben szabadidős projektként indult szolgáltatást először 2007-ben alkalmazták, az első feltérképezett város San Francisco volt. Azóta a világon már több mint 60 országának helyszíneit tekinthetjük meg egy-két kattintás után.

Bár a Street View területi lefedettsége nő, az első képek készítése óta technikailag nem fejlődött sokat a rendszer. Az alkalmazás felelős régiós vezetője, Ulf Spitzer szerint annyi változás történt, hogy a minél pontosabb 360 fokos képek létrehozásának érdekében a Google Street View kamerája már nem 9, hanem 15 lencsével dolgozik.

Így tökéletes képet kaphatnak a felhasználók a magasan lévő objektumokról – például egy templomtoronyról is. Az Utcakép csapata mindenhol alapos munkát végez, így ha egy helyszínen változások mennek végbe, oda újra ellátogatnak. Magyarországra legközelebb május 13-án érkezik a Google-autó - a Street View- képek készítéséhez használt három eszköz egyike.

Az Egyenlítő szerda esti adásának vendége Maráczi Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai igazgatója kihangsúlyozta, hogy manapság már el sem lehet képzelni egy utazás megtervezését internet nélkül. A Street View azonban nem csak a nyaralni vágyóknak nyújt segítséget. Szakály József, Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetségének főtitkára szerint a Google Térkép szolgáltatása gyakorlatilag megfizethetetlen kincs a mozgáskorlátozottak számára. A korábban problémás tájékozódás és útvonaltervezés ugyanis a Street Viewnak köszönhetően most már itthon sem jelenthet problémát.

Ha esetleg nem tudja megnézni az OzoneNetwork Televízió filmjét, megtekintheti azt a http://videa.hu/videok/tudomany-technika/2013.05.08.-google-street-view-wtQNph3AKC7aGzBq honlapon, a csatorna weboldalán.

A www.utajovobe.eu honlap hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő, és másnap 6 és 9-kor ismétlődő Egyenlítő című műsorában.

Kép forrása: http://www.somethingboutarchie.com/2011/08/david-saw-google-maps-car.html

TOP 5