Skip to main content

(Szerkesztő megjegyzése: A bicikli utak terjesztésével alapvetően csökkenthető a városi közlekedés CO2 kibocsátása. Magyarországon egyre több útra és bicikli kölcsönzőre lenne szükség, hogy felzárkózhassunk pl. Hollandiához, ahol nem titok, hogy vonattal (Hévvel) és biciklivel járnak munkába.)

A biztonságos közlekedés mindenki felelőssége. Nagyon fontos a tudatos gondolkodás elsajátítása, az együttműködés megtanulása és a bevált külföldi minták követése. A gyalogosok sokszor a zebrán sincsenek biztonságban, pedig ők a legtörékenyebbek. A „Mindenki gyalogosnak születik”- kampány célja a gyalogosok védelme, ezért civil szervezetek részvételével nemrég országos közlekedésbiztonsági kampány indult a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kezdeményezésére. A kampány központi fóruma a www.mindenkigyalogos.hu oldal, ahol várják az állampolgárok bejelentéseit az általuk veszélyesnek tartott közlekedési helyszínekről, csomópontokról.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője arról beszélt, hogy a kampánytól a közlekedésbiztonság javulását remélik. Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója azt emelte ki, arra törekednek, hogy a gyalogosok visszakaphassák a főváros csomópontjait. László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke pedig a közlekedők egymáshoz való partneri hozzáállásának fontosságát hangsúlyozta.

Budapest közlekedésbiztonsága európai szintű. A mortalitási index az elmúlt 6 évben nagyon sokat javult: míg 6 évvel ezelőtt egy falu lakossága, mintegy 1200-1300 fő halt meg évente a közutakon, ez a szám napjainkra 600 körülire csökkent. A kampány feladatául tűzte ki ennek a számnak a tovább csökkentését.

a fotó csak illusztráció

Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő c. műsorának vendége Garamvölgyi László lesz, aki a kampány révén támogatná egy esetleges biciklikölcsönző rendszer kiépítését is. A hálózat megvalósításával azonban még mindig akadnak problémák, hiába a népszerűség és a KRESZ-módosítás. A legfőbb gond az ugyanis, hogy a bicikli út kérdése nem oldódik meg azzal, ha a járdákra sárga csíkokat festenek fel, további részletekre azonban  a műsorban derül fény.

A „Mindenki gyalogos” kampányhoz bárki csatlakozhat, ha az általa vélt veszélyes útszakaszokat feltölti az Interneten egy interaktív térképre.

Ha esetleg nem tudja megnézni az OzoneNetwork Televízió adását, megtekintheti a filmet a csatorna weboldalán: http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/o3/20120313-egyenlito-100-adas-kozlekedesbiztonsag.html

OzoneNetwork Televízió

www.utajovobe.eu honlapunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 10-kor kezdődő, és másnap 9-kor ismétlődő Egyenlítő című műsorában.

TOP 5