Skip to main content

Houstonban 2014-ben szeretnék megnyitni az intenzíven terjeszkedő light rail hálózat legújabb, Southeast Line névre hallgató vonalát. A 9,8 kilométer hosszú vonal a városközpontot kötné össze a délkeleti városrészekkel, beleértve a houstoni egyetem kampuszát is. Az egyetem mellett azonban áll egy 30 éves fa, pont a tervezett vágányok útjában, amelynek kivágása politikai okokból szóba sem kerülhet.

A fát a Black Heritage Society ültette 1983-ban Martin Luther King emlékére, miután az 1980 óta dédelgetett szobortervük nem tudott megvalósulni. Light rail akkor még egyáltalán nem volt a városban, sőt, épp 1983-ban tartották az ezzel kapcsolatos első referendumot, amelyben a lakosság elutasította a villamos építését. Az első vonalszakaszt 2004-ben adták csak át, így lehetetlen volt a fa ültetésével akkor a harminc évvel későbbi fejlesztéshez igazodni.

A fa azóta megnőtt, a light rail nyomvonalát a kötöttségek miatt nem lehet megváltoztatni. A helyzet feloldása érdekében az üzemeltető és építtető MTA felvállalta, hogy mintegy százezer dolláros költségért áttelepíti a fát a Kingről elnevezett sétány túloldalára, egyúttal emlékhelyet és a régóta áhított szobrot is megvalósítja további 650 ezer dollárért.

A teljes projekt 822 millió dollárba kerül (19 milliárd forint kilométerenként!!), így a emlékműre és a fa áthelyezésére elköltött 170 millió forintnyi összeg akár kis tételnek is tekinthető.

Volt hasonlóra példa itthon valahol?

Forrás: PTinfo
Képek:
Földmérő és a fa (fotó: 
www.chron.com)
Helyszínrajz (forrás: 
http://www.ttmg.org)

TOP 5