Skip to main content

 

Minden évben közzéteszik, mely város a legélhetőbb, és melyik nem. A lista 230 város nevét tartalmazza.

Továbbra is Bécsben a legjobb élniMercer legújabb, 2015-ös életszínvonal rangsora alapján. Összességében az európai városok vezetik elsősorban a listát, néhány ausztrál és új-zélandi város mellett. A lista elején nem nagyon történt változás, a második, harmadik és negyedik helyezett továbbra is Zürich, Aucklan, és München lett, míg az ötödik helyet Vancourver szerezte meg, mely a legelőkelőbb helyen végzett város az észak-amerikai kontinensről, valamint az egyetlen, ami ebből a térségből bekerült az első 10 helyezett közé.

hirdetés

Az ázsiai városok közül a legelső helyezett a világ ranglistán 26. helyet megszerző Szingapúr, Tokió a 44., míg Kuala Lumpur a 84 lett. A közel-keleti és afrikai térség tekintetében Dubai végzett legelöl a listán 74. helyével, Abu-Dabi 77. lett. A Dél-Amerikai kontinens elsője, az uruguay-i Montevideo 78. az összesített listán, Buenos Aires pedig a 91.

A nyugat-európai országok közül összesen 7 szerepel az első tíz helyezett között az élhetőségi rangsorban, az előbbiekben már említett 3 mellett a 6. helyezett Düsseldorf, a 7. Frankfurt, a 8. Genova, és a 9. Koppenhága. London például csak a 40. helyet szerezte meg. Európa nyugati feléről a legrosszabb helyezést Belfast érte el a 63., míg déli feléről Athén a 85. helyével.

A Közép-Kelet-Európai régiót tekintve Prága szerezte meg a legelőkelőbb helyet, a 68-on végezve. Budapest és Ljubljana egyaránt a 75. lett az élhetőségi rangsorban. A régiót tekintve a legrosszabbul Kijev, Tirana és Minszk teljesített, 176., 180. és 189. helyével.

A világ legélhetetlenebb városa Bagdad lett, de a legrosszabb között van még Port-au-Prince (228.), de nem szerepelt jól Havanna (193.), Caracas (179.) és La Paz (156.) sem.

Az idei felmérésben a világ 230 nagyvárosa került értékelésre 39 kritérium alapján. A vizsgálat során olyan szempontokat vettek figyelembe, mint a város közlekedése, az oktatási, kulturális és egészségügyi szolgáltatásai, közbiztonsága és környezetvédelmi helyzete.

A Mercer célja a rangsorral alapvetően az, hogy a multinacionális cégeket segítse, miszerint megfelelő képet kapjanak arról, milyen kompenzáció szükséges a kiküldetésben dolgozó munkatársaiknak. Bővebb lista ide kattintva érhető el.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A képen Bécs belvárosa látható, forrás: Derzsi Elekes Andor

TOP 5