Skip to main content

 

A tavalyihoz képest 40-60 százalékkal nőtt a kész- és könnyűszerkezetes házak gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cégek megrendelése, de több cégnél a forgalomduplázódás sem ritka.

A KSH adatai szerint az év eleji kivárás után a második negyedévre a magánerős építkezők és a fejlesztők is aktivizálódtak a lakáspiacon. Májusban több mint a duplájára, 1400 fölé emelkedett az új építési engedélyek száma.

hirdetés

Míg 2009 előtt évente akár kétezer könnyűszerkezetes ház épült Magyarországon, a gazdasági válság alatt a cégenként jellemző 30-40 megrendelés 2-3 darabra esett vissza. Az ágazat jövőre újra elérheti az évi kétezer darabot – mondta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke.

A családi otthonteremtési kedvezmény és az 5 százalékra levitt áfa pörgette fel a piacot – írja a Népszabadság. 

Könnyűszerkezetes házak négyzetméterenként 150-170 ezer forintért már építtethetők, a középkategória 250 ezer forintnál kezdődik, 300 ezer forint felett pedig prémium besorolású épület húzható fel. 

Már közelít a válság előtti állapot

Az év eleji kivárás után a második negyedévre a magánerős építkezők és a fejlesztők is aktivizálódtak a lakáspiacon. Májusban több mint a duplájára, 1400 fölé emelkedett az új építési engedélyek száma az előző év hasonló időszakához képest. 

Az újonnan engedélyezett épületek túlnyomó többsége lakóingatlan, az érintett alapterület majdnem a háromszorosára, 360 ezer négyzetméterre nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A kiadott építési engedélyek száma az év elejétől kezdve hónapról hónapra növekedett. Ha ez a trend folytatódik, akkor jócskán meghaladhatja az elmúlt évi 6500-at, és a válság előtti szinthez közeledhet a kiadott engedélyek száma.

Elemzők idén 10-12 ezer új lakás építésére számítanak, a következő években pedig akár évi 15-20 ezerre. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - Kép: MTI/Rosta Tibor

TOP 5