Skip to main content

Több mint 40 évvel azután, hogy az Apollo-11 holdkompja leszállt a Nyugalom Bázisán, elkészült a Fenntarthatóság Bázisa a Naprendszer harmadik bolygóján, közelebbről a Szilícium-völgyben.

A Holdra lépő pionírokkal ellentétben ez a küldetés nem hagy lábnyomot a felszínen. Mondhatjuk hogy szerencsére, hiszen ez esetben karbon-lábnyomról van szó, illetve nincs, mivel az épület karbon-semleges. A szükséges energiát megújuló forrásokból nyerik, miközben a fogyasztást a lehető legnagyobb mértékben csökkentették, így nincs szükség fosszilis energiahordozóra a működéshez.

Az első kapavágást a holdraszállás 40. évfordulóján, 2009-ben ejtették meg és végül idén tavasszal adták át az épületet, amely 210 NASA dolgozónak biztosít kimagaslóan jó munkahelyi feltételeket. Az épületben megjelennek olyan, eredetileg űrutazásokhoz és az űrkutatáshoz kifejlesztett megoldások, mint az intelligens vezérlő-rendszerek vagy az a vízkészlet újrahasznosítási technológia, amelyet a Nemzetközi Űrállomáson alkalmaznak. Ezek itt a Földön, ebben a példértékű projektben, a bolygó fenntarthatóságának szolgálatába állítva is kiválóan működnek.

Az épület optimális tájolása, valamint a keskeny, oszlopok nélküli belső terek utat engednek a természetes fénynek, és biztosítják a természetes szellőzést. Közel félszáz olyan nap van az évben, amikor egyáltalán nincs szükség mesterséges világításra.

A pehelykönnyű, fém panelburkolat alkalmazása miatt a tartószerkezetekhez használt anyagszükséglet csökkent, az építés során zömmel helyi anyagokat használtak, burkolatként beépítésre került egy régi NASA szélcsatorna is, az épületet pedig őshonos, szárazságtűrő növényzet öleli körbe. Ebből a felsorolásból is kitűnően látszik, hogy az épület minden aspektusból környezettudatosságra tör.
De ilyen szempontból gondoltak az épület használóira is, hiszen az itt dolgozók laptop-jára olyan alkalmazás készült, amely folyamatosan jelzi az egyén aktuális energiafogyasztását, csökkentési javaslatokat tesz, így mindenki láthatóan hozzájárulhat a környezetre gyakorolt negatív hatások csökkentéséhez.

A bázis jelképévé vált annak az állításnak, amely szerint a NASA nem csak az űrkutatás, de a Föld környezeti kihívásainak megoldásában is élenjáró szerepre tör. A vadonatúj központ létrehozásával egy olyan LEED Platinum minősítésű épület készült el, amelyet a hivatal méltán nevez az emberiség következő hatalmas ugrásának, utalva Neil Armstrong szállóigévé vált mondatára.

Forrás: http://www.iroda.hu/irodapiac/leed-platinum-minositest-nyert-a-nasa-vadonatuj-kozpontja/28721

TOP 5