Skip to main content

 

Hamarosan toborzásba fog a világ egyik legnagyobb munkáltatója, az állami tulajdonú indiai vasúttársaság - írja a Quartz. Rengeteg alkalmazottat azonnal felvennének, és arra is készülni kell, hogy sok dolgozójuk nyugdíj előtt áll.

A népes Indiában a vonat a legfontosabb közlekedési eszköz országon belül. A vasúthálózatot működtető állami vasúttársaság jelenleg mintegy 1,2 millió embert foglalkoztat, ám úgy tűnik, ez sem elegendő a feladatok ellátására.

hirdetés
 

Piyush Goyal, az ország vasútügyekért felelős minisztere bejelentette, terveik szerint

a következő két évben mintegy 230 ezer új munkavállalóval bővítik a vasúttársaság személyi állományát.

A minisztérium közleményt adott ki arról, hogy jelenleg mintegy 131 428 nyitott pozíció van a vasútnál, amikre a február-márciusi időszakban megkezdik a toborzást.

Emellett 2019 és 2021 között mintegy 99 ezer, idősebb munkavállaló fog a cégtől visszavonulni. Így ezek helyére is újabb alkalmazottakat kell beléptetni.

A most betölteni kívánt, mintegy 131 ezer álláshely 10 százalékát a "gazdaságilag gyengébben teljesítő" területekről kell feltölteni, ahogyan ezt a szövetségi kormány korábbi döntése tartalmazza.

Külön szempont a toborzásnál a törzsi, illetve a kasztbéli hovatartozása a jelentkezőnek. Több ezer állás ugyanis meghatározott társadalmi csoportokba tartozóknak van fenntartva.

A bejelentés azután jött, hogy aggasztó munkerőpiaci adatok érkeztek az országból, amely egyben a világ egyik legnagyobb feltörekvő gazdaságát tudhatja magáénak. A hivatalos foglalkoztatási ráta ugyanis 40 százalék körül mozog, ami alacsonyabb mint néhány éve, amikor 43-44 százalékon állt.

Mindez különösen feszültté teszi egyes szektorok munkavállalóit. Ahogy az Origo megírta, a közelmúlt óriássztrájkja is részben a Modi-kormány teljesítményével való elégedetlenség miatt tört ki. A kabinet ugyanis hatalomra jutásakor a foglalkoztatás növelését ígérte, ám az évek óta csökken ehelyett.

Az indiai vasúttársaság egyébként különösen kedvelt munkahelye az ottani munkavállalóknak, mivel biztos fizetéssel, olykor lakhatási támogatásal is jár. Ezért sokan szeretnének ott dolgozni.

Tavaly 90 ezer álláshelyet hirdettek meg a vasútnál, a felhívásra 23 millióan jelentkeztek.

Egyes kommentárok ugyanakkor megjegyzik: mindez az indiai magánszektor gyengeségét jelzi, hiszen az ottani privát cégek egyszerűen nem tudnak elegendő álláshelyet kínálni a dolgozni akaróknak.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kacsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép:ADAM BERTALAN / WWW.ADAMBERTALAN.COM

TOP 5