Skip to main content

Puskás István traktoros akácból épített egy motorkerékpárt Tiszaörsön. A férfi két év alatt építette meg fa-chopperét, amelyet egy 126-os Polski Fiat motor gyorsít fel 25-30 kilométer/órás végsebességére.

Múlt héten vonult le a Harley-Davidson találkozó, ám vizuális utórezgésként itt van egy gyöngyszem: Puskás István traktoros akácból épített motorkerékpárjával "repeszt" tiszaörsi háza előtt. A férfi két év alatt építette meg fa-chopperét, amelyet egy 126-os Polski Fiat motor gyorsít fel 25-30 kilométer/órás végsebességére.

Az üzemanyagtankot hordóból, a kormányt és a kipufogót szürkemarhatülökből alakította ki, díszítésként pedig őzagancsot használt. A gumik és a motorblokk kivételével mindent ő készített. Gratulálunk: a gép arányos, és biztos, hogy jó hangja van a kéthengeres motor miatt. Feltehetőleg az ökológiai lábnyoma sem jelentős a customnak - ha pár évre kinnhagynák, alig maradna utána valami. A motorkerékpár életciklusa végén az alkotóelemek nagy része komposztálható, vagy télen elfűthető.

Puskás István első próbálkozása egy chopper volt, ebbe 50 köbcentis Simson motort tett, de túlságosan gyengének ítélte. Ezért építette meg legújabb büszkeségét.

– Amikor elkezdtem a vázat összerakni, még fenyőfát használtam, de nem tetszett a színe – idézte fel István.

Puskás István ritkán veszi elő féltett kedvencét, de akkor meghajtja az úton.

– Simán, benzinnel kell tankolni – magyarázta István nevelt fia, Tóth István. – A tankja egy fából készült boroshordó. A kormány és a kipufogó szürkemarha-tülökből van.

István egyszer elvitte művét egy gyorsulási versenyre, és bár nem az ő járgánya volt a leggyorsabb, a többi motorbolond elismeréssel nézte a fa vasparipát.Természetesen a fából készült motorkerékpár több törődést igényel, tömege és terhelhetősége nem vethető össze konvencionális fém testvéreivel, de ha jobban belegondolunk a dolog nem is annyira hóbortos. A fa, mint alapanyag, jól szolgálta az emberiséget évezredeken keresztül. Megszámlálhatatlanul sok szekér, hajó mellett olyan modern jármű is készült belőle, mint a repülőgép: a II. világháborúban kategóriájában a leggyorsabb harci gép a teljesen fa szerkezetű de Havilland Mosquito volt.

VIDEÓ a famotorról:

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/hazai/fabol-keszult-a-magyar-motorkerekpar--kepek.html

TOP 5