Skip to main content

Avenue South Perspective 

A felhőkarcoló-pár a világ legmagasabb előregyártott elemekből felépített épülete lesz, a magasságuk eléri majd a 192 métert. Miközben az épületeket Szingapúrban rakják majd össze, a szerkezetek nagy részét Malajziában készítik el.

Az Avenue South Residences nevű projekt keretében 988 lakást építenek csaknem 3000, függőlegesen egymásra helyezett modulból.

hirdetés

A projekt mögött álló cég, az ADDP Architects azt állítja, hogy az előregyártott térfogat-építés (PPVC) nevű építési technológia kevésbé munkaigényes és segíthet a hulladék és a zajszennyezés csökkentésében.

Az egyes modulokat Malajziában, a határtól pár kilométerre található Senaiban öntik betonba, s csak ezután szállítják át Szingapúrba.

Megérkezésükkor a modulok 80 százalékban teljesek, ezeket darukkal emelik a helyükre, majd oda is erősítik, hogy megfelelő terhelőképességük legyen. A hiányzó elemeket, mint például az ajtókat, csak utólag szerelik be.

Ez a technológia az építkezési zajok minimalizálásához is hozzájárul, továbbá csökkentheti a hulladékot is, 

ugyanis a gyárban sokkal jobban ellenőrizhető a kivitelezés.

Ráadásul a koronavírus-járvány szempontjából az is előny, hogy egyszerre kevesebb emberre van szükség az építkezésen, hiszen így könnyebben betartható a biztonságos távolságtartás.

Az előregyártott elemeket felhasználó építőipar először Európában és Amerikában virágzott a háború utáni időszakban, amikor

a várostervezők célja az volt, hogy gyorsan állítsanak elő olcsó lakásokat.

Az előregyártott termékek piacát mára azonban egyre inkább az ázsiai-csendes-óceáni térség uralja.

Az építési módszer különösen népszerűnek bizonyult Szingapúrban: az ország építőipari hatósága aktívan ösztönzi a PPVC technológia használatát, mondván, hogy ez a technológia a hagyományos építési technológiához képest 8 százalékos költségmegtakarítást és 40 százalékos termelékenységnövekedést hoz.

A projekt célja az, hogy az új épület magassága meghaladja Szingapúr és a világ legmagasabb, előre gyártott elemekből épített eddigi legmagasabb épületét, a 140 méter magas Clement Canopy-t.

A világ további, legmagasabb moduláris épületei között szerepel még egy 135 méteres torony Croydonban, egy dél-londoni, és egy 109 méteres lakóépület New Yorkban.

Az építés során 3D szimulációkat végeznek abból a célból, hogy megbizonyosodjanak arról, az épület képes-e ellenállni a szélterhelésnek.

Az Avenue South Residences építése már folyamatban van és a fejlesztők azt remélik, hogy 2023 első negyedévére be is fejezik a projektet.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Avenue South Residences

TOP 5