Skip to main content

Akon City 

Akon, amerikai-szenegáli énekes a 2010-es évek elején volt karrierje csúcsán. 2020 után azonban az énekes már nem a szórakoztatóiparban kíván maradandót alkotni, hanem szeretné megépíteni Afrika legmodernebb városát.

A merész ötletekkel teli szürreális települést szerényen önmagáról nevezte el az előadó.

hirdetés

2021-ben megkezdődhet a legmodernebb afrikai város építése Szenegálban. Az Akon City névre keresztelt futurisztikus kriptováros támogatója és egyben névadója a híres énekes: Akon.

Ki Akon?

Akon a 2000-es évek elejének óriási pop/hiphop sztárja volt, akit ötször is jelöltek Grammy-díjra, és olyan sztárokkal énekelt együtt mint Michael Jackson, Eminen, Sean Paul, Lionel Richie vagy Whitney Houston.

Akon 2010-ben volt karrierje csúcsán, az akkori Forbes által kiadott celeblistán a 80. helyen állt, míg ugyanekkor Afrika ötödik leghíresebb sztárjának tartották.

Akonnak jelenleg három száma (Smack That, Lonely és Right Now (Na Na Na) is 500 millió megtekintés felett van a legnépszerűbb videómegosztó oldalon.

Érdekesség, hogy Akon egy világcsúcsot is tart, egyetlen előadó zenéjét sem töltötték le annyian csengőhangnak, mint az ő számait.

Elképesztő város épülhet

Akon szenegáli-amerikai kettős állampolgár és zenei karrierje mellett jutott ideje arra, hogy jótékonykodjon. Azonban Akon jóval nagyobb vízióval állt elő 2018-ban, ekkor jelentette be először,hogy meg akarja építeni Afrika legmodernebb városát.

Az ötlet, amely sokáig csak egy dollármilliomos zenész furcsa elképzelésének tűnt, úgy tűnik valóssággá válhat.

Egy négy milliárd dolláros befektetésnek köszönhetően 2021-ben megkezdődhetnek Akon City építkezései. A város 100 kilométerre a fővárostól, Dakartól épülne meg a mai Mbodiene helyén.

Mitől lesz különleges a város?

A város egyik fő tulajdonsága, hogy kriptováros lesz, azaz saját valutája lesz, aminek Akoin lesz a neve, és teljes egészében digitális lesz a használata. Az Akoin már 2018 óta forgalomban van, a jelenleg ismert 1600 kriptovaluta egyike. A tervek szerint egy komplett gazdasági környezetet építenének a valuta köré.

Emellett a városban lesznek parkok, egyetemek, stadion, hotelek és minden más, ami egy modern város infrastruktúrájához hozzátartozik. A város alapterülete 800 hektár lenne, és teljes egészében napenergia működtetné.

Érdekesség, hogy a területért nem kellett fizetni, azt a szenegáli kormány adományként adta az énekesnek.

A jelenlegi ütemterv szerint Akon City építésének első fázisa 2023-ban érhet véget, míg a második szakasz 2024 és 2029 között valósul meg.

Működhet az Akoin?

Sokan kétkedve állnak a kriptovalutás elképzelés előtt, de ezek ellenére elképzelhető, hogy az Akoin sikeres lesz. Terjeszkedésre van lehetőség, mert Afrika lakosságának 60 százaléka 25 év alatti, nincs bankszámlája, így akár még kontinentális siker is lehet a kriptovalutából.

Előrejelzések szerint 2034-ben Afrikában lesz a legtöbb munkaképes korú ember a Földön, összesen 1,1 milliárd fő. Becslések szerint 2025-ben Afrika fogyasztóinak kiadásai elérik a 2000 milliárd dollárt.

Azonban az Akoin több országban egyelőre biztos nem fog feltűnni: Kenya, Zimbabwe és a Dél-Afrikai Köztársaság jegybankja is aggodalmát fejezte ki a kritpovalutákkal kapcsolatban. Emellett a kontinensen több törekvés is volt a kriptovaluták alapjaként szolgáló blockchain technológia gyakorlati bevezetésére, mindeddig siker nélkül.

További probléma, hogy az Akoin használatához szükség lesz egy okostelefonra is. Jelenleg Szenegál lakosságának mindössze harmadának van okostelefonja. Emellett a mobilnet drágának számít Afrikában a helyi jövedelmi viszonyokhoz képest.

Másik szál a történetben, hogy nem ez Akon első nagy, Afrikát megmentő ötlete. 2014-ben a Világbankkal együttműködve bejelentette, hogy a napenergia segítségével 600 millió emberhez juttat el áramot.

Fontos tudni, hogy ez akkor több mint a kontinens teljes lakosságának fele volt. Az akció végül 32 millió embernek segített 25 országban, ami így is rendkívüli tett, de messze elmaradt az eredeti céltól.

Összegezve annyi kijelenthető, hogy minden bizonnyal jövőre elindul a szenegáli csodaváros építése, de hogy a beruházás csak egy nagyratörő álom vagy egy valóban kivitelezhető vízió, az csak hosszú évek múlva derül ki.

Források: ForbesGuardianAkoncityAfricanews

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Akon

TOP 5