Skip to main content

Sanghaj légszennyezés megapolisz felelős 

Mindössze huszonöt, döntően Kínában lévő megapolisz a felelős a világ városi üvegházhatásúgáz-kibocsátásának több mint feléért, ezzel komoly mértékben hozzájárulnak a felmelegedéshez – derült ki egy friss elemzésből.

Az üvegházhatás nélkül a Föld átlaghőmérséklete 33 fokkal lenne alacsonyabb, és így valószínűleg az élet sem létezne, ám az ipari forradalom óta a jótékony hatás egyre kevésbé érvényesül: a légkör szén-dioxid-tartalma olyan mértékben és ütemben nő, amihez az élővilág már egyre nehezebben tud alkalmazkodni.

hirdetés

A Frontiers in Sustainable Cities című folyóiratban publikált tanulmány készítői 53 ország 167 városának emissziós adatait összevetve megállapították, hogy huszonhárom kínai város, köztük Sanghaj, Peking és Hantan, valamint Moszkva és Tokió a felelős az összkibocsátás ötvenkét százalékáért.

Az elemzésben kínai, indiai, amerikai és európai uniós városok voltak túlsúlyban.

A fejenkénti kibocsátásban ugyanakkor az európai, az amerikai és az ausztrál városok jelentősen túlszárnyalják a fejlődő országok városainak többségét. Kínában azonban, amelyet a tanulmány a fejlődő országok közé sorolt, a fejenkénti kibocsátásra vonatkozó mutatók számos városban megegyeznek a fejlett országok adataival.

A KANTONI SZUN JAT-SZEN EGYETEM KUTATÓI SZERINT AZ EREDMÉNYEK RÁVILÁGÍTANAK ARRA, HOGY A VÁROSOK MILYEN KULCSSZEREPET JÁTSZANAK A KIBOCSÁTÁS CSÖKKENTÉSÉBEN.

A globális átlaghőmérséklet már most több mint egy Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet, és afelé halad, hogy túlszárnyalja a párizsi klímaegyezményben meghatározott 1,5–2 Celsius-fokos korlátot.

A tanulmány készítői ugyanakkor megjegyezték, hogy a rendelkezésre álló adatok egy része töredékes. A városok kibocsátással kapcsolatos jelentéseinek hiányosságai megnehezítik az összehasonlítást.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: zhang kaiyv fotója a Pexels oldaláról

TOP 5