Skip to main content

Tesla önvezető autó robotpilóta baleset radar nélkül 

A Forbes szerint már több sérülés, sőt haláleset is származott abból, hogy az önvezető Tesla robotpilótája nem vette észre az esetkocsikat.

Az amerikai Országos Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal vizsgálat alá vonta a 2014 – 2021 között forgalomba állított Tesla Y, X, S és 3-as modelleket, miután

AZ ÖNVEZETŐ FUNKCIÓVAL KÖZLEKEDŐ JÁRMŰVEK RENDŐR, MENTŐ VAGY TŰZOLTÓAUTÓKKAL ÜTKÖZVE 17 EMBERT MEGSEBESÍTETTEK, EGYNEK PEDIG A HALÁLÁT OKOZTÁK.

hirdetés

Szakértők szerint a robotpilótás járművek technológiája alapján beazonosítható, hogy mi állhat a veszélyes jelenség hátterében.

NAGY A VALÓSZÍNŰSÉGE ANNAK, HOGY AZ ILYEN TÍPUSÚ TESLA AUTÓK MÉG NEM KÉPESEK TELJES MÉRTÉKBEN ELKÜLÖNÍTENI AZ ESETKOCSIKAT, ÉS MEGZAVARODNAK EZEK ÉSZLELÉSEKOR

– magyarázta Raj Rajkumar, a Carnegie Mellon Egyetem önvezető járművekre szakosodott villamos-és számítástechnikai professzora.

Az önvezető járművek általában radar és kamerák segítségével azonosítják, hogy mi lehet a közelükben. Mindkét technológiánál komoly programozói munka és mesterséges intelligencia kell ahhoz, hogy az autó pontosan lásson, és érzékeljen.

A radar hullámokat bocsát ki, amelyek visszapattannak a környezetükről, és ezek alapján azonosítja, hogy hol található a közelében a tárgy / személy. A nehézséget az álló helyzetű tárgyakhoz történő közeledés, illetve az ezek melletti elhaladás jelenti, ami vészfékezésre késztetheti a robotpilótákat.

A TESLA MÁR EGYÁLTALÁN NEM HASZNÁL RADART

– jelezte Rajkumar -, mert állítása szerint a kameráival és a mesterséges intelligenciával együtt remekül felismeri az autó környezetébe kerülő tárgyakat.

A technológiát részben manuálisan fejlesztik, azaz megtanítják az autónak, hogy az adott tárgy micsoda. Emellett a rendszert jellemzi egy öntanuló automatizmus is, magyarul, minél gyakrabban lát egy adott embert, autót vagy kerékpárt, annál nagyobb magabiztossággal érzékeli azt a jövőben is, a gép pedig ennek megfelelően dönt a manőverről.

Annak érdekében, hogy egy ilyen rendszer biztonságos legyen, milliószámra kell döntési helyzet elé állítani a mintaérzékelő mesterséges intelligenciát.

AZ ESETKOCSIK JELENTIK A RENDSZER ACHILLES-SARKÁT, UGYANIS AZOK PIROS-KÉK VILLOGÁSA, JELZŐFÉNYE VAKKÁ TESZIK.

A megoldás az lehet, ha a szakértők képesek lennének megtanítani a mesterséges intelligenciának a villogó fények értelmezését. Ehhez pedig még sok hasonló szimulációs helyzet elé kell állítani, hogy különböző fényviszonyok között is érzékelni tudja ezeket a járműveket.

Rajkumar tanácsa azonban az, hogy a a kamerák mellett a Tesla térjen mégis vissza a radar, vagy lézeres alapú alternatív radar használatára.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: SHUTTERSTOCK

TOP 5