Skip to main content
A sivatag keze Atamaca szobor

Kép forrása: wikimedia

Chilében, az Atacama sivatagban található az a hatalmas betonkéz, melyet egyre több turista látogat, írja az Origó. 

A sivatag keze

Sokan, akik meglátják az alkotásról készült fotót, egyből arra gondolnak, hogy a szobor egy letűnt korból származik, azonban a magyarázat ennél jóval egyszerűbb.

hirdetés

A sivatag kezét (Mano del desierto) 1992-ben avatták fel, Mario Irarrázabal művész készítette egy chilei, rézbányászattal foglalkozó város, Antofagasta megrendelésére.

Hogy miért, mi célból került megalkotásra a vasbetonból készült szobor, nem szólnak a hírek, illetve az alkotó sem nyilatkozott erről, így az avatás után szinte azonnal elindultak a találgatások, mit jelképez a rejtélyes kéz.

Akadnak, akik szerint nem más, mint az 1991-ben bekövetkezett áradás halálos áldozatainak az emlékműve, míg mások úgy gondolják, hogy a szobor a letartóztatott és eltűnt személyeknek állít emléket. Egy ettől eltérő magyarázat hívei ugyanakkor azt állítják, - bár ez csak városi legenda -, hogy a mostani előtt már állt egy kéz a sivatagban. Olyan, melyet egy nagy sziklából faragtak ki.

Turizmus és károkozás

Bár az alkotás előtt tábla hívja fel a figyelmet arra, hogy a turisták ne érintsék meg a szobrot, rendszeresen előfordul, hogy a rongálók festékkel is összefújják a kezet, akár egy elhagyott üzem betonfalát az ott lógó fiatalok. Ezért a mű rendszeres tisztításra szorul.

Uruguayban, Punta del Estében létezik egy másik szobor is. A tengerparton 4 betonujj és 1 hüvelykujj látható a homokban, ahogy onnan kiemelkedik.

Mint a videóban is elhangzik, a két kéz olyan, mintha egy földalatti óriás a markában tartaná a kontinenset.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Mozoghatnak és nőhetnek a kövek? Rejtély Romániában

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Készítette: OutCrow - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, wikimedia

TOP 5