Skip to main content
csillagok fényszennyezés

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A tudósok szerint a mesterséges fényforrások miatt bekövetkezhet az, amit előre megjósoltak, 20 év múlva a csillagok nem lesznek láthatók az égen, írja az Index. 

Fényszennyezés

2016-ban már megjelent egy publikáció, melyben a csillagászok kifejtették, hogy a fényszennyezés hatására a Föld lakosságának egyharmada már nem láthatja a Tejútrendszert.

hirdetés

A helyzet azóta se javult, sőt, csak tovább romlott, így 20 év elteltével a Tejútrendszer végleg eltűnhet az égről.

Christopher Kyba fizikus is hasonlóan nyilatkozott nemrég, egy ma születendő gyermek még 250 csillagot láthat az égen, mire azonban betölti a 18-at, már csak 100-at.

Hogy a tendencia ne folytatódjon, Martin Rees csillagász egy jelentést publikált, mit lehetne tenni.

Szerinte minisztert kellene kinevezni a probléma politikai megoldása céljából, egyben szigorú jogszabályokat kellene hozni az éjszakai világítással kapcsolatban.

A tudósok egyetértenek abban, hogy az emberiség még mindig nem tartja fenyegetésnek, milyen káros hatással van a fényszennyezés az élővilágra, a teknősökre és a vándormadarakra, melyek eltévednek a fényszennyezés hatására, ugyanígy a rovarokra, melyek elpusztulnak, ha a testüket a fényforrás éri, és a példákat még lehetne sorolni.

De a fényszennyezés káros lehet az emberre is

Robert Fosbury, brit szemész szerint a ledvilágításból hiányzik a vörös fény, ami jótékony hatással bír a vércukorszintre, illetve az alvást szabályozó melatonintermelésre, így mindez szerepet játszhat különböző betegségek kialakulásában.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Hallott már az emberre is káros fényszmogról?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

TOP 5