Skip to main content

 

Sokadszorra teszi közzé az amerikai nonprofit környezetvédelmi szervezet, az Environmental Working Group (EWG) azt a listát („Piszkos tizenkettő”), amelyben azok a gyümölcsök és zöldségek szerepelnek, amelyekben a legtöbb növényvédőszer-maradvány található.

Most 48 különböző fajtájú termékből 34 ezer mintát vizsgáltak, melynek kétharmada pozitív lett a teszten, és sajnos az alma hosszú évek óta a lista elején jár. A vizsgálat eredményeit több okból is érdemes azért némi óvatossággal kezelni. Egyfelől más – megengedőbb – szabályok vonatkoznak a növényvédőszerek használatára az USA-ban, mint az EU-ban. Másfelől a vizsgálati eredményekből nem megfejthető, hogy mennyi szermaradványt találtak az egyes mintákon, és azok mekkora része volt mosással eltávolítható. (Vizsgálták azt, hogy van-e az adott terméken szermaradvány, és ha igen, hányféle, ha igen, akkor milyen mennyiségben, ám ezek az adatok az összefoglaló jelentésbőlnem derülnek ki). 

hirdetés

A növényvédőszerek hatásait már sok mindennel összefüggésbe hozták, többek között a gyermekek fejlődési rendellenességeivel, illetve nem kizárható, hogy bizonyos fajták rákkeltőek lehetnek, és/vagy felborítják a hormonrendszer egyensúlyát – mutat rá a U.S. Environmental Protection Agency

„A lényeg, hogy az emberek ne akarjanak növényvédőszert fogyasztani a gyümölccsel vagy zöldséggel, amit bevisznek a szervezetükbe – mondja Ken Cook, az EWG elnöke és társalapítója nyilatkozatában. Ezért továbbra is hírt fogunk adni a vásárlóknak a mezőgazdasági vegyszerekről, amelyek felbukkanhatnak a termékeken.”

Sonya Lunder, az EWG vezető elemzője nem arra buzdít, hogy az emberek leszokjanak a zöldség- és gyümölcs evésről. „Azt mondjuk, egyen zöldséget és gyümölcsöt, de ha tudja, hogy mely termékeknek van a legmagasabb növenyvédőszer tartalma, van opciója erről áttérni a bio változatra.”

A "Piszkos tizenkettő" idei dobogósai:

  1. Alma (a minták 99 százalékán találtak növényvédőszer-maradványt)
  2. Őszibarack (a minták 98 százalékán találtak növényvédőszer-maradványt)
  3. Nektarin (a minták 97 százalékán találtak növényvédőszer-maradványt)

A további helyezettek pedig: 4. eper, 5. szőlő, 6. szárzeller, 7. spenót, 8. kaliforniai paprika, 9. uborka, 10. koktélparadicsom, 11. hüvelyes zöldborsó, 12. burgonya.

A vizsgált gyümölcsök és zöldségek teljes listáját, pedig itt találhatja.

Közzétették a legtisztább 15 listáját is, ezt az avokádó vezeti, amelynél összesen a minták 1 százaléka volt növényvédőszeres, az ananászok 89 százaléka volt "tiszta", a mangók 88 százaléka, a kivinél ez 82 százalék, a papayáknál pedig 80 százalék.

Ezzel szemben nálunk úgy áll a helyzet, hogy

Megkérdeztük a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságát is, hogy: tthon is ugyanazok-e a szabályozások a növényvédőszerekre, mint az Egyesült Államokban, illetve, milyen rendszer szerint vizsgálják, hogy Magyarországon melyek a legszennyezettebb zöldségek, illetve gyümölcsök.

„A NÉBIH is kiemelten ellenőrzi valamennyi mátrix tekintetében – talajtól a friss növényi terméken át, a takarmány és az állati eredetű termékekig – a növényvédőszer-maradékot. Kockázatbecslésen alapuló, objektív növényvédőszer-maradék monitoring rendszert működtet, melynek keretében évi több ezer minta vizsgálatát végzik el a laboratóriumok. 

A Magyarországon, hagyományos módon termesztett almát, körtét és szőlőt (valamint a gyümölcsök nagy részét) is permetezik a tenyészidőszakban fellépő betegségek és kártevők ellen. Valamennyi felhasznált növényvédő szernek van egy élelmezés-egészségügyi várakozási ideje. Ez egy napokban megadott idő intervallum, aminek el kell telnie az utolsó növényvédő szeres kezelés és a szüret, ill. a betakarítás között. Ezen időtartam alatt az engedélyokirat előírásainak megfelelően kijuttatott növényvédő szer lebomlik arra a szintre, ami már nem jelent kockázatot a fogyasztóra. 

A cikk itt folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép

TOP 5