Skip to main content

 

Bocsánatot kért a német Volkswagen csoport, amiért majmokon végzett kísérlettekkel vizsgálták a dízelmotorok kipufogógázának hatását.

A német vállalatcsoport vezérigazgatója, Matthias Müller hírportálok jelentései szerint egy Brüsszelben elmondott beszédében erkölcstelennek és visszataszítónak nevezte a majmokon végzett kísérleteket,és kiemelte: az eset megmutatja, hogy az ágazatnak sokat kell még tennie a bizalom visszaszerzéséért.

hirdetés

A VW-nek és az egész iparágnak még komolyabban és nagyobb érzékenységgel kell foglalkoznia erkölcsi kérdésekkel - mondta.Vannak dolgok, amelyeket egész egyszerűen nem teszünk meg, és pont"- jelentette ki Matthias Müller, aki a társaság körüli dízelbotrány 2015-ös kirobbanása után vette át a vezérigazgatói feladatokat.

Az igazgatóság keddi ülésén magára vállalta a történtek miatti felelősséget Thomas Steg, a társaság fenntarthatósági ügyekért, külkapcsolatokért és kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője, és felajánlotta, hogy távozik tisztségéből.

Ezt a döntést "tiszteletben tartom" - mondta Matthias Müller a társaság közleménye szerint, amelyben hozzátették, hogy a kísérletek ügyének feltárására indított vizsgálat idejére Thomas Steget felfüggesztették.

Német sajtóértesülések szerint 2012 és 2015 között majmokon és embereken végzett kísérletekkel elemezte a dízelmotorok kipufogógázának hatását egy kutatócsoport, amely a VW, a Daimler és a BMW támogatásával jött létre.

A szállítási szektor környezeti és egészségügyi helyzetével foglalkozó európai kutatási egyesülés (Europäische Forschungsvereinigung für Umwelt und Gesundheit im Transportsektor - EUGT) kísérleteiben tíz majmot és 25 embert vizsgáltak. Az EUGT 2017-ben feloszlott.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5